Arhiepiscopul Teofil Herineanu, comemorat la 28 de ani de la trecerea la Domnul

de | nov. 1, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 22-a după Rusalii (a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr), 1 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, la finalul slujbei, a fost comemorat Arhiepiscopul Teofil Herineanu, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc 28 de ani.

Slujba a fost oficiată în fața Catedralei din Piața „Avram Iancu”, în prezența a numeroși clujeni, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, au fost înălțate rugăciuni pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a spus că „viața noastră vremelnică are consecințe veșnice”. Totodată, i-a îndemnat pe credincioși să-și trăiască viața frumos și să-și ajute semenii.

„Rostul nostru atunci când propovăduim nu este să vă speriem, ci să vă îmbărbătăm, să vă îndemnăm și să ne îndemnăm ca să ducem o viață plăcută lui Dumnezeu și să ajungem în Raiul în care a ajuns Lazăr. (…) Viața noastră vremelnică are consecințe veșnice, și de aceea încercăm, după puterile noastre, să o trăim frumos, să ne aducem aminte de Bunul Dumnezeu și să îi ajutăm pe semenii nostri atât cât ne stă în putință. Biserica a așezat această pericopă evanghelică tocmai acum, în această perioadă, când noi ne aducem aminte de cei ce au plecat la Domnul și mergem în cimitire și aprindem lumânări lângă crucea lor, lucru care ne onorează. Ne aducem aminte de faptul că consecințele veșnice ale vieții noastre vremelnice depind de felul în care ne-am trăit viața”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa, în omilia rostită, pornind de la pilda Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, teologul Alin Georgian Constantin Miheștean a fost hirotonit întru diacon.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de Sergiu Stanciu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

La finalul Sfintei Liturghii, cei doi ierarhi clujeni au săvârșit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc marți, 3 noiembrie, 28 de ani. De asemenea, la mormântul ierarhului, din cripta de la demisolul Catedralei, a fost oficiat un trisaghion. La evenimentul comemorativ a fost prezentă și prof. Monica Neaga, nepoata Arhiepiscopului Teofil.

„Arhiepiscopul Teofil a fost omul rugăciunii și al milosteniei. A ajutat multă lume. Învățând de la el, vom încerca și noi să facem bine cât putem, știind că viața noastră vremelnică are consecințe veșnice”, a spus Înaltpreasfințitul Andrei al Clujului.

Scurtă biografie

Arhiepiscopul Teofil Herineanu s-a născut în 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia, județul Bistrița-Năsăud. În scaunul eparhial de la Cluj a fost ales în 1957, iar în timpul arhipăstoririi sale, Episcopia Clujului a fost ridicată la rang de arhiepiscopie.

A trecut la cele veșnice în data de 3 noiembrie 1992, fiind înmormântat în cripta ierarhilor, aflată la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își doarme somnul de veci alături de Episcopul Nicolae Ivan şi de Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu a rămas în amintirea clericilor și a credincioșilor clujeni ca un ierarh iubitor și rugător, care și-a dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și ajutorării sărmanilor.

„Două virtuți mari au strălucit în viața acestui slujitor al lui Dumnezeu. Pe de o parte, era omul rugăciunii, mai rugător decât noi, iar pe de altă parte, era omul milosteniei. Când își lua salariul, sărmanii din Cluj-Napoca stăteau la rând pentru a-și primi ajutorul de la Arhiepiscopul Teofil Herineanu”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Biografia detaliată a Arhiepiscopului Teofil Herineanu poate fi consultată AICI

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului