Arhiepiscopul Teofil Herineanu

de | iul. 15, 2020

Vă invit să descoperim chipul unui ierarh de seamă, cel de-al treilea cârmuitor al reînființatei Episcopii clujene, părintele Teofil Herineanu.

Dânsul s-a născut la data de 11 noiembrie a anului 1909, în localitatea Arcalia, județul Bistrița Năsăud. A absolvit cursurile primare la Lemniu, azi în jud. Sălaj, iar ulterior a urmat cursurile liceului „Andrei Mureșanu” din Dej, între anii 1920-1921 și cele ale liceului „George Barițiu” din Cluj, între anii 1921-1928. Apoi, a absolvit Academia Teologică Unită din Cluj-Gherla, în anul 1932, beneficiind, între 1929-1930, de o bursă de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Paris.

În 1948, s-a numărat între preoții care au înțeles importanța vremurilor și s-a unit cu Biserica mamă. A fost ulterior tuns în monahism, iar în anul 1949, a fost ales episcop titular al eparhiei Romanului și Hușilor. A păstorit aici vreme de opt ani și jumătate, după care, în urma vacantării scanului clujean, odată cu alegerea lui Nicolae Colan ca Mitropolit la Sibiu, a fost ales, la 19 decembrie 1957, episcop al Vadului, Feleacului și Clujului.

Câteva decenii mai târziu, la data de 19 iunie 1973, Sfântul Sinod a considerat oportun ca, pe baza relevanței istorice, culturale și naționale, să ridice scanulul vlădicesc de la Cluj la rangul de Arhiepiscopie. În acest context, păstorul acestuia a devenit arhiepiscop, iar cetatea capitală a Transilvaniei a primit de asemenea un episcop vicar, în persoana părintelui Justinian Chira.

Atât la Cluj, cât și pe meleagurile moldovenești cu puternice reverberații istorice, unde a păstorit, Înaltpreasfințitul Teofil, a avut parte de vremuri grele și a trebuit să facă față multor situații delicate. Autoritățile de stat comuniste nu erau foarte prietenoase cu Biserica, iar ingerințele politicului în viața acesteia nu erau o raritate. Cu toate acestea, cu delicatețe și tact, a știut să evite multe conflicte, iar atunci când a fost necesar, a dat dovadă de mult curaj și fermitate. De altfel, alături de Patriarhul Justinian, Arhiepiscopul Teofil s-a numărat între puținii ierarhi care au reprimit în slujire preoți ce fuseseră condamnați anterior pe motive politice. Datorită acestui aspect, multe parohii din județele Bistrița-Năsăud și Cluj se pot mândri cu faptul că au avut drept păstori oameni aparte precum părinții Arsenie Papacioc, Vasile Vasilachi sau Mina Dobzeu, iar între profesorii de teologie s-au numărat oameni precum părintele Ioan Bunea.

Ca ierarh, părintele Teofil a fost un om extrem de activ, efectuând cu regularitate vizite canonice, sfințind sau resfințind biserici, publicând texte pastorale utile și în ton cu vremea, dar și un frumos volum intitulat Tâlcuiri din Sfânta Scriptură, în anul 1987. De asemenea, a publicat cu regularitate articole și meditații în periodice bisericești importante precum Mitropolia Moldovei și Sucevei de la Iași, Mitropolia Ardealului de la Sibiu, sau Îndrumătorul bisericesc, de la Sibiu și Cluj-Napoca. S-a îngrijit și de soarta seminarului teologic clujean și de publicarea, în editura eparhială, a unor texte valoroase. Tot în timpul păstoririi sale, a fost descoperită icoana făcătoare de Minuni de la Nicula, ascunsă de către unul dintre stareți în anul 1948. 

În semn de recunoaștere pentru meritele avute în plan spiritual și ecumenic, Arhiepiscopul Teofil a primit din partea Institutului Teologic Reformat Clujean, titlul de Doctor Honoris Causa, la data de 13 mai a anului 1974.

La 3 noiembrie 1992, a trecut la Domnul, fiind înmormântat în cripta din subsolul Catedralei Ortodoxe Române din Cluj-Napoca, alături de ctitorul Nicolae Ivan.

Iată chipul unui om aparte, care a păstorit în vremuri grele pentru biserica noastră și a știut ca, prin delicatețe și tact pastoral, să contribuie la dezvoltarea Arhiepiscopiei clujene și la zidirea sufletească a credincioșilor săi.

Arhiepiscopul Teofil Herineanu
Fapte și personaje ale istoriei

 
Play/Pause Episode
00:00 / 5:16
Rewind 30 Seconds
1X
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/maxim-morariu/" target="_self">Ierom. Maxim Morariu</a>

Ierom. Maxim Morariu

Doctor în teologie al Faculății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (Summa cum laudae). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,,Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate, Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-est” (2016), Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), și a studiat la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad, precum și la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Italia. A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 26 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (2 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei Astra Salvensis, recunoscută la nivel internațional, secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, membru al Institutului de Istorie Eclesiastică „Nicolae Bocșan” (Cluj-Napoca) și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud). Ca om de radio realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița).

Mai multe

Evenimente premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

Evenimente premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

De Ziua Națională a României, în toate bisericile ortodoxe din ţară au fost oficiate slujbe de Te Deum și  de pomenire a eroilor neamului. S-a adus astfel mulțumire pentru înfăptuirea unității naționale și s-au înălțat rugăciuni pentru cei care și-au dat...

Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei

Prăznuirea Sfântului Apostol Andrei

Ne aflăm în orizontul liturgic și istoric al zilei de 30 noiembrie, când îl pomenim în mod deosebit pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat la slujirea apostolică și ocrtotitor al poporului român. Îl pomenim și pe Ierarhul Andrei Șaguna, Mitropolitul...

Viața părintelui Arsenie Boca

Viața părintelui Arsenie Boca

La data de 28 noiembrie 1989, a trecut la cele veșnice vrednicul de pomenire părintele Arsenie Boca, care este înmormântat la Mănăstirea Prislop. Așadar, astăzi, se împlinesc 31 de ani de  la mutarea sa la cereștile lăcașuri. „Învățați cele patru evanghelii pe...

Drama unei vieți (ne)libere | Duminica a 30-a după Rusalii

Drama unei vieți (ne)libere | Duminica a 30-a după Rusalii

Ev. Luca 18, 18-27 Dregătorul bogat - Păzirea poruncilor „Şi L-a întrebat un dregător, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci? Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu. Ştii poruncile: Să nu...