Arhim. Benedict Vesa, la hramul Bisericii din Buduș: „Să trăim fiecare zi intens, pentru că fiecare zi este darul lui Dumnezeu”

de | nov. 4, 2019

În prima duminică dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 3 noiembrie 2019, Biserica Ortodoxă din Buduș, comuna Budacu de Jos, județul Bistrița-Năsăud, și-a sărbătorit ocrotitorii spirituali, în prezența secretarului eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a autorităților locale și județene, a fiilor satului și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhimandritul lect. univ. dr. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, alături de un sobor de preoți și diaconi, printre care: arhidiaconul Cristian Deneș, slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, preotul Teofil Moldovan, parohul Bisericii din Buduș, preotul Cozman Lazăr, parohul Bisericii din Sărata, preotul Liviu Tătar, parohul Bisericii din Dipșa, preotul Florin Moldovan, parohul Bisericii „Buna Vestire” din Bistrița, preotul militar Ovidiu Halas, de la Biserica Garnizoanei din Prundu Bârgăului, și preotul Paul Adrian Marian, parohul Bisericii din Simionești.

În cuvântul de învățătură, preacuviosul părinte Benedict a tâlcuit Evanghelia duminicii a XXII-a după Rusalii, a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, care ne propune să fim preocupați de un lucrul esențial, acela al pregătirii pentru Împărăția lui Dumnezeu.

„În fiecare dimineață noi ne naștem și în fiecare seară noi murim. Fiecare zi este sinteza întregii vieți. Fiecare zi este viața noastră, întreaga noastră viață, pentru că ziua de ieri nu mai este a noastră, iar ziua de mâine nici atât. Cine poate spune că mâine se mai poate trezi la viață?! Și atunci care este atitudinea noastră corectă? Să trăim fiecare zi intens, pentru că fiecare zi este darul lui Dumnezeu. Socotesc că Evanghelia de astăzi este un semnal de alarmă și ne spune așa: dacă voi învățați să trăiți frumos și prețuiți fiecare clipă, pe care v-a dat-o Dumnezeu, unul împreună cu celălalt, atunci deja trăiți în Împărăția lui Dumnezeu, și moartea nu va însemna altceva decât o confirmare a ceea ce ați trăit în această lume. Dacă aici am învățat să iubim, dincolo ne vom bucura mult mai mult de această dragoste și de bucuria care vine de pe urma ei.”, a spus arhim. Benedict Vesa.

„[…]Nimic nu este mai greu în această lume decât singurătatea. A nu iubi pe celălalt înseamnă să trăiești de unul singur și să îți asumi consecințele unei astfel de viețuiri. Când casa îți e plină, când curtea îți e deschisă, când vecinii sunt împreună cu tine și oricine te-ar căuta, la orice oră, găsește brațele deschide, atunci înseamnă că te pregătești pentru a intra în sânul lui Avram, loc care se află în Împărăția lui Dumnezeu.”, a conchis părintele Benedict.

Cuvântul integral poate fi ascultat aici.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La final, părintele paroh Teofil Moldovan a mulțumit pentru prezență părintelui secretar Benedict Vesa, celorlalți părinți împreună-slujitori, teologilor de la Cluj, autorităților locale și județene, fiilor satului și tuturor celor prezenți în număr mare la hramul bisericii.

La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, printre care: prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, Șeful Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, și primarul comunei Budacu de Jos, Florin-Sandu Simionca.

Inaugurarea căminului cultural din localitate, reabilitat cu fonduri europene

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba sfeștaniei la Căminul Cultural din Buduș, care în ultima perioadă a trecut printr-un amplu proces de renovare.

Proiectul de modernizare și dotare a căminului cultural din Buduș a fost realizat cu fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, precum și prin cofinanțare locală. Lucrările la cămin s-au realizat cu sprijinul Consiliului Local al comunei Budacu de Jos, prin grija și implicarea primarului Florin-Sandu Simionca.

Căminul are în dotare: sală de evenimente, scenă, vestiar artişti, hol, spaţiu depozitare, oficiu, grupuri sanitare și cameră centrală termică, având în total o suprafaţă utilă de peste 327 mp. De asemenea, s-a refăcut împrejmuirea şi s-a realizat calea de acces pavată. Tot în cadrul proiectului a fost achiziţionat mobilierul şi sistemul de sonorizare.

Istoric

Localitatea Buduş apare în documente încă din anul 1345, cu ocazia partajului între moştenitorii greavului Henschmanus, iar în anul 1405, Parohia Buduş aparţinea de Episcopia de Alba Iulia. În centrul satului, în mijlocul unui cimitir, se păstrează urmele unei bisericuţe, Sfânta masă, din piatră, unde astăzi este aşezată o troiţă. Prin anul 1631 se găsea, în satul Buduş, un episcop cu numele Benedict. Pe la sfârşitul anului 1633, până la începutul celui următor, a condus provizoriu Episcopia Romanului, apoi s-a retras la mănăstirea Suceviţa.

Biserica Ortodoxă din Buduș a fost construită în perioada 1903-1907, fiind sfințită în data de 28 octombrie 1907, de către arhim. dr. Miron Cristea, mai târziu primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Lăcașul de cult i-a primit atunci ca ocrotitori spirituali pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

În anul 1947, biserica a fost reparată și zugrăvită, iar în data de 4 noiembrie 1951 a fost resfințită de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan. În perioada 1981-1984, la lăcașul de cult s-au efectuat alte lucrări de înfrumusețare și edificare, precum pictura în tehnica tempera grasă, alte reparații interioare și exterioare, pictura bisericii fiind sfințită la data de 1 februarie 1987, de vrednicul Arhiepiscop Iustinian Chira, în vremea aceea episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Ultimele reparații s-au făcut între anii 2005-2008, efectuându-se lucrări de reparaţie a exteriorului bisericii, înlocuindu-se toată tencuiala, până la cărămidă; s-a zidit un nou pridvor, care s-a pictat; s-a montat instalaţia de încălzire în biserică şi s-au efectuat alte lucrări de înfrumuseţare. În data de 22 iunie 2008 a fost resfinţită de Înaltpreasfințitul Irineu Pop, pe atunci episcopul-vicar al Eparhiei Clujului.

Mai multe fotografii AICI 

În prima duminică dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 3 noiembrie 2019, Biserica Ortodoxă din…

Publicată de Buduş, Bistriţa-Năsăud pe Luni, 4 noiembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA