Arhim. Benedict Vesa: „Teologia Sf. Ioan Gură de Aur este una optimistă. Oricine, cât ar fi de păcătos, să nu stea în deznădejde, ci să înțeleagă că unde s-a înmulțit păcatul, prisosește harul”

de | nov. 13, 2019 | Actualitatea religioasă, Episcopul Benedict - Predici

[fblike]

În noaptea de marți spre miercuri, 12-13 noiembrie 2019, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Arhimandritul lect. univ. dr. Benedict Vesa, cadru universitar al facultății și secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română la data de 13 noiembrie a fiecărui an.

Răspunsurile la strană au fost date de studenții instituției de învățământ superior. Mulți dintre cei prezenți s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul slujbei, preacuviosul părinte arhim. Benedict Vesa a ținut un cuvânt de învățătură, vorbindu-le studenților prezenți despre modul în care conținutul epistolelor Sfântului Apostol Pavel se reflectă în rugăciunile concepute de Sfântul Ioan Gură de Aur, autorul Liturghiei.

 „Sfântul Apostol Pavel, dându-ne nouă curaj, spune că «unde s-a înmulțit păcatul, a prisosit harul», nu pentru că păcatul ar fi o stare de bine care să aducă harul, ci pentru că păcatul vădește neputințele noastre și crează stare de pocăintă, care este prielnică venirii harului. Aș zice că, în acest context, ceea ce se întâmplă acolo, ceea ce este vulnerabilitatea și păcatul omului, reprezintă un fel de fisură, o fereastră prin care harul lui Dumnezeu poate să intre. Sfântul Apostol Pavel și Sfântul Ioan Gură de Aur ne spun să nu deznădăjduim. Chiar dacă suntem nevrednici, să folosim această nevrednicie pentru a genera o stare de pocăință, stare care aduce harul lui Dumnezeu […].”, a spus părintele Benedict.

„Teologia Sfântului Ioan Gură de Aur este una optimistă, și în noaptea aceasta la acest lucru medităm: oricine, cât ar fi de păcătos, să nu stea în deznădejde, ci să înțeleagă că unde s-a înmulțit păcatul, prisosește harul, dacă păcatul devine sursă de pocăință, sursă de a striga lui Dumnezeu: Doamne, de unul singur nu mă descurc, nu știu încotro s-o apuc, am nevoie de Tine. Și în felul acesta, păcatul, starea de păcătoșenie se transformă în fisură prin care poate să intre harul lui Dumnezeu și să ne facă vrednici de măreția lucrării Lui.”, a conchis arhim. Benedict Vesa.

Mai multe fotografii AICI  

În noaptea de marți spre miercuri, 12-13 noiembrie 2019, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul…

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Miercuri, 13 noiembrie 2019

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

Ruşinea de a-ţi mărturisi credinţa

Ruşinea de a-ţi mărturisi credinţa

Sunt oameni cărora le este ruşine să-şi mărturisească credinţa, apartenenţa lor confesională. Cei mai tineri n-au apucat vremurile, dar noi, cei maturi ştim că în perioada comunistă, multora le era teamă să-şi mărturisească credinţa lor. Dar nu numai atunci. Chiar şi...

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca are un nou duhovnic

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca are un nou duhovnic

În sâmbăta după Înălțarea Sfintei Cruci, 19 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al...

Hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel

Hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel

Luni, 14 septembrie 2020, la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Cășiel, cu ocazia hramului...

Două Troițe, sfințite duminică în parohia clujeană Soporu de Câmpie

Două Troițe, sfințite duminică în parohia clujeană Soporu de Câmpie

În parohia clujeană Soporu de Câmpie au fost sfințite duminică, 13 septembrie 2020,  două Troițe, amplasate în curtea lăcașului de cult cu hramul „Învierea Domnului”. Crucile au fost donate de câțiva credincioși din localitate. Momentul a avut loc la finalul Sfintei...