Arhim. Benedict Vesa: „Teologia Sf. Ioan Gură de Aur este una optimistă. Oricine, cât ar fi de păcătos, să nu stea în deznădejde, ci să înțeleagă că unde s-a înmulțit păcatul, prisosește harul”

de | nov. 13, 2019 | Actualitatea religioasă, Episcopul Benedict - Predici

În noaptea de marți spre miercuri, 12-13 noiembrie 2019, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, Arhimandritul lect. univ. dr. Benedict Vesa, cadru universitar al facultății și secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română la data de 13 noiembrie a fiecărui an.

Răspunsurile la strană au fost date de studenții instituției de învățământ superior. Mulți dintre cei prezenți s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul slujbei, preacuviosul părinte arhim. Benedict Vesa a ținut un cuvânt de învățătură, vorbindu-le studenților prezenți despre modul în care conținutul epistolelor Sfântului Apostol Pavel se reflectă în rugăciunile concepute de Sfântul Ioan Gură de Aur, autorul Liturghiei.

 „Sfântul Apostol Pavel, dându-ne nouă curaj, spune că «unde s-a înmulțit păcatul, a prisosit harul», nu pentru că păcatul ar fi o stare de bine care să aducă harul, ci pentru că păcatul vădește neputințele noastre și crează stare de pocăintă, care este prielnică venirii harului. Aș zice că, în acest context, ceea ce se întâmplă acolo, ceea ce este vulnerabilitatea și păcatul omului, reprezintă un fel de fisură, o fereastră prin care harul lui Dumnezeu poate să intre. Sfântul Apostol Pavel și Sfântul Ioan Gură de Aur ne spun să nu deznădăjduim. Chiar dacă suntem nevrednici, să folosim această nevrednicie pentru a genera o stare de pocăință, stare care aduce harul lui Dumnezeu […].”, a spus părintele Benedict.

„Teologia Sfântului Ioan Gură de Aur este una optimistă, și în noaptea aceasta la acest lucru medităm: oricine, cât ar fi de păcătos, să nu stea în deznădejde, ci să înțeleagă că unde s-a înmulțit păcatul, prisosește harul, dacă păcatul devine sursă de pocăință, sursă de a striga lui Dumnezeu: Doamne, de unul singur nu mă descurc, nu știu încotro s-o apuc, am nevoie de Tine. Și în felul acesta, păcatul, starea de păcătoșenie se transformă în fisură prin care poate să intre harul lui Dumnezeu și să ne facă vrednici de măreția lucrării Lui.”, a conchis arhim. Benedict Vesa.

Mai multe fotografii AICI  

În noaptea de marți spre miercuri, 12-13 noiembrie 2019, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul…

Publicată de UBB – Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca pe Miercuri, 13 noiembrie 2019

Text și foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

Caracterele oamenilor diferă

Caracterele oamenilor diferă

Bătrânul Iosif: „Sufletele suave ascultă uşor, pe când cele dârze se chinuie să se supună. Se deosebesc între ele ca şi bumbacul de fier! Bumbacul are nevoie doar de un cuvânt, pe când fierul are nevoie de focul şi de cuptorul patimilor pentru a fi prelucrat! Omul cu...

Cateheze despre marile sărbători, în Postul Adormirii Maicii Domnului

Cateheze despre marile sărbători, în Postul Adormirii Maicii Domnului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Biroul de catehizare parohială, inițiază o nouă serie de cateheze pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Astfel, credincioții din Arhiepiscopie vor putea afla mai multe despre cele 12 Praznice Împărătești de pe...