Arhim. dr. Benedict Vesa, la întâlnirea de lucru a preoților clujeni

de | nov. 14, 2018 | Actualitatea religioasă

Preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj II, cei care slujesc în parohiile din Cluj-Napoca, s-au întâlnit marți, 13 noiembrie 2018, în cadrul ședinței administrative lunare.

Întrunirea a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum în capela Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca. Ședința s-a desfășurat în sala ,,Nicolae Ivan” invitatul în cadrul ședinței fiind părintele arhimandrit Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Acceptând provocarea părintelui protopop Alexandru Ciui de a le adresa un cuvânt duhovnicesc preoților, părintele arhimandrit Benedict Vesa a vorbit despre metodologia transmiterii Cuvântului lui Dumnezeu lumii actuale, insistând pe necesitatea unei comunicări reale și cât mai rodnice între păstori și păstoriți. De asemenea, ținând cont de faptul că suntem la începutul Postului Nașterii Domnului, părintele arhimandrit Benedict Vesa a făcut câteva referiri importante în ceea ce privește fortificarea vieții duhovnicești a preoților și a credincioșilor prin Taina Mărturisirii și a Sfintei Euharistii oferind ca exemplu viața Sfântului Ioan Gură de Aur, cel pe care Biserica îl pomenește în ziua de 13 noiembrie.

În cea de-a doua parte a întrunirii, părintele protopop Alexandru Ciui le-a comunicat preoților activitățile de ordin administrativ, aducând mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea întâlnirii tinerilor din Protopopiatul Cluj II.

Totodată, s-au trasat și coordonatele evenimentelor care se vor desfășura în protopopiat în perioada următoare și anume organizarea unei întâlniri de tineret la Parohia ,,Schimbarea la Față” în luna decembrie și a unei întâlniri dedicată tinerelor familii din parohiile clujene care s-au cununat în acest an în bisericile parohiale din protopopiat. De asemenea s-a făcut referire și la evenimentele de centenar organizate de Arhiepiscopie, amintind aici dezvelirea statuilor episcopului Nicolae Ivan și a mitropolitului Bartolomeu Anania, eveniment programat în data de 30 noiembrie 2018.

Un alt eveniment de care s-a făcut pomenire este și  sfințirea Catedralei Naționale în data de 25 Noiembrie 2018. În acest sens, prin Centrul de Pelerinaje „Renașterea” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului credincioșii și preoții se vor putea deplasa în București pentru a participa la sfințirea Catedralei Naționale. În cadrul ședinței părintele protopop l-a prezentat pe noul duhovnic al Mănăstirii ,,Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca, preacuviosul părinte Siluan Popescu și i-a informat despre înființarea unei noi parohii în Cluj-Napoca, între cartierul Gheorgheni și Colonia Sopor și anume Parohia ,,Sfântul Silvestru”.

Ședința s-a încheiat cu mulțumirile adresate părintelui arhimandrit Benedict Vesa pentru prelegerea susținută și cu îndemnul adresat preoților de a folosi perioada Postului Nașterii Domnului pentru intensificarea vieții duhovnicești în comunitățile pe care le reprezintă.

Ultimele articole

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...