Arhim. dr. Benedict Vesa, la întâlnirea de lucru a preoților clujeni

de | nov. 14, 2018 | Actualitatea religioasă

Preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj II, cei care slujesc în parohiile din Cluj-Napoca, s-au întâlnit marți, 13 noiembrie 2018, în cadrul ședinței administrative lunare.

Întrunirea a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum în capela Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca. Ședința s-a desfășurat în sala ,,Nicolae Ivan” invitatul în cadrul ședinței fiind părintele arhimandrit Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Acceptând provocarea părintelui protopop Alexandru Ciui de a le adresa un cuvânt duhovnicesc preoților, părintele arhimandrit Benedict Vesa a vorbit despre metodologia transmiterii Cuvântului lui Dumnezeu lumii actuale, insistând pe necesitatea unei comunicări reale și cât mai rodnice între păstori și păstoriți. De asemenea, ținând cont de faptul că suntem la începutul Postului Nașterii Domnului, părintele arhimandrit Benedict Vesa a făcut câteva referiri importante în ceea ce privește fortificarea vieții duhovnicești a preoților și a credincioșilor prin Taina Mărturisirii și a Sfintei Euharistii oferind ca exemplu viața Sfântului Ioan Gură de Aur, cel pe care Biserica îl pomenește în ziua de 13 noiembrie.

În cea de-a doua parte a întrunirii, părintele protopop Alexandru Ciui le-a comunicat preoților activitățile de ordin administrativ, aducând mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea întâlnirii tinerilor din Protopopiatul Cluj II.

Totodată, s-au trasat și coordonatele evenimentelor care se vor desfășura în protopopiat în perioada următoare și anume organizarea unei întâlniri de tineret la Parohia ,,Schimbarea la Față” în luna decembrie și a unei întâlniri dedicată tinerelor familii din parohiile clujene care s-au cununat în acest an în bisericile parohiale din protopopiat. De asemenea s-a făcut referire și la evenimentele de centenar organizate de Arhiepiscopie, amintind aici dezvelirea statuilor episcopului Nicolae Ivan și a mitropolitului Bartolomeu Anania, eveniment programat în data de 30 noiembrie 2018.

Un alt eveniment de care s-a făcut pomenire este și  sfințirea Catedralei Naționale în data de 25 Noiembrie 2018. În acest sens, prin Centrul de Pelerinaje „Renașterea” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului credincioșii și preoții se vor putea deplasa în București pentru a participa la sfințirea Catedralei Naționale. În cadrul ședinței părintele protopop l-a prezentat pe noul duhovnic al Mănăstirii ,,Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca, preacuviosul părinte Siluan Popescu și i-a informat despre înființarea unei noi parohii în Cluj-Napoca, între cartierul Gheorgheni și Colonia Sopor și anume Parohia ,,Sfântul Silvestru”.

Ședința s-a încheiat cu mulțumirile adresate părintelui arhimandrit Benedict Vesa pentru prelegerea susținută și cu îndemnul adresat preoților de a folosi perioada Postului Nașterii Domnului pentru intensificarea vieții duhovnicești în comunitățile pe care le reprezintă.

Ultimele articole

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Bătrânul Amfilohie zicea: „Până ce inima noastră nu este locuită de dragostea lui Hristos, nu putem face nimic. Suntem ca nişte bărci fără carburant în motor.” Şi el adăuga: “Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste, şi atunci inima noastră va tresălta de bucurie”....

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...