Arhim. Dumitru Cobzaru „Prin rugăciune îl aduci pe Dumnezeu mai aproape de tine” | Nicula 2023

de | aug. 13, 2023

Zilele Hramului de la  Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului de la Nicula au debutat astăzi, 13 august 2023, cu Sfânta Liturghie oficiată de Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pe altarul de vară al așezământului monahal.

Referindu-se la pericopa evanghelică citită astăzi în duminica a 10-a după Rusalii (a vindecării lunaticului), Părintele Dumitru le-a vorbit celor prezenți despre: credință, post și rugăciune.

De poți crede atunci îți voi vindeca copilul” așa îi spune Domnul Nostru Iisus Hristos, tatălui din evanghelia de astăzi. Hristos a reclamat atât credința tatălui copilului, dar și a tuturor celor de față „O neam necredincios, oare cât voi fi cu voi?”.

Copilul din Evanghelie era stăpânit de un duh mut și surd, un diavol al necredinței. Un diavol al tatălui său care era necredincios, dar nu doar al tatălui său ci și al oamenilor care erau de față, inclusiv al apostolilor pentru că și ei au întrebat: noi de ce nu am putut să îl vindecăm? Și Iisus le răspunde „pentru puțina voastră credință”. Omul necredincios este stăpânit de un duh mut și surd pentru că ne spune Sfânta Scrispură: credința vine prin auz – deci omul necredincios nu aude Cuvântul lui Dumnezeu – deși are urechi, un aude. Au ochi și un văd! Era un duh mut pentru că, ne spune Mântuitotul nostru Iisus Hristos, cine Mă va mărturisi pe Mine înaintea oamenilor și Eu îl voi mărturisi pe el înaintea Tatălui Meu care este în ceruri.

Două sunt așadar elementele esențiale din viața creștinului: postul și rugăciunea!

Credința, dragii mei, este un organism viu, care trebuie întreținut ca atare. Și ne spune tot astăzi Mântuitorul nostru Iisus Hristos cum se întreține credința: prin post și rugăciune. Înțelegem pe lângă post și rugăciune și prezența la biserică, și spovedania, și Împărtășania. Două sunt așadar elementele esențiale din viața creștinului: postul și rugăciunea!

Un om care se vrea credincios și nu se roagă, ajunge să fie necredincios. Un om care se vrea credincios și un postește, ajunge, de asemenea, să fie un om necredincios. Rugăciunea înobilează, rugăciunea dă sens, rugăciunea este cea care îndumnezeiește. Pentru că prin rugăciune îl aduci pe Dumnezeu mai aproape de tine.”

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Solemnis” al bisericii „Nașterea Domnului” din Satu-Mare dirijor Maria Chiș, care la momentul chinonicului a interpretat pricesne închinate Maicii Domnului.

De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii, se va oficia Vecernia și Acatistul Adormirii Maicii Domnului de către Arhim. Simeon Pintea, ecleziarh al Catedralei Mitropolitane „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, care va rosti și un cuvânt de învățătură.

Pe parcursul zilei Pr. Paul Isip, Protopop al Gherlei și Pr. Ioan Buftea, Protopop al Dejului sunt invitați și ei să le vorbească sutelor de credincioși care s-au adunat deja la Nicula, despre Maica Domnului.

Mai multe fotografii AICI

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA