Armata și Biserica, pilonii securității naționale | interviu cu G-ral (r) Ioan Manci, lector al Universității Babeș-Bolyai

de | mart. 12, 2025

Facultatea de Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai își consolidează anual oferta educațională printr-o diversitate de programe academice de înaltă calitate, menite să acopere atât specializări variate, cât și perspective lingvistice diverse. Aceste programe contribuie la formarea unor specialiști capabili să înțeleagă și să analizeze în profunzime fenomenele istorice și strategice ale lumii contemporane.

În cadrul emisiunii Dialoguri, am avut onoarea de a-l avea ca invitat pe lectorul universitar General Ioan Manci, cadru didactic al Facultății de Istorie din Universitatea Babeș-Bolyai, unde activează din anul 2012. Cu o vastă experiență profesională și academică, invitatul nostru susține cursuri esențiale în domeniul studiilor de securitate și strategice, printre care:

• Introducere în studii de securitate şi strategice;

• NATO şi managementul securității internaționale;

• Securitate europeană şi transatlantică;

• Carisma și performanța liderului

“Dintre cele 5 dimensiuni care definesc securitatea unei țări, Armata și Biserica, au fost mereu pilonii dimensiunilor de securitate și societale a poporului român“. a afirmat invitatul nostru de la radio. Discuția din cadrul emisiunii a fost o veritabilă incursiune în paginile istoriei militare și ale dinamicii strategice globale, temele abordate în emisiune fiind reale lecții de istorie și securitate. Ca și în ediția precedentă a emisiunii, Generalul Ioan Manci a subliniat importanța echilibrului strategic, a eforturilor de apărare europene și mondiale, precum și impactul cursei înarmărilor asupra securității internaționale.

Într-un context global marcat de provocări emergente, am discutat despre necesitatea unor soluții adaptate pentru menținerea securității și apărarea interesului național. Pentru viitorii masteranzi ai cursurilor Facultății de Istorie din cadrul universității clujene, aceste aspecte reprezintă subiecte fundamentale în formarea unei perspective analitice asupra studiilor de securitate și strategice. Printr-o abordare modernă și interdisciplinară, studenții vor avea ocazia să analizeze principalele provocări din domeniu și să înțeleagă modul în care securitatea internațională a evoluat în ultimii 20 de ani.

O altă dimensiune importantă a discuției a fost legată de experiența profesională a invitatului nostru. Până în anul 2017, General Ioan Manci a deținut funcția de Comandant al Diviziei 4 Infanterie “GEMINA” din Cluj-Napoca. În această calitate, a coordonat activitatea unei structuri militare complexe, fiind responsabil pentru capacitatea operațională a diviziei, disciplina și starea morală a personalului, precum și integritatea patrimoniului și a Drapelului de luptă. Totodată, a fost implicat activ în managementul organizațional al uneia dintre cele mai importante divizii din România.

Așadar, experiența militară și academică a invitatului nostru, confirmă calitatea de excepție a ofertei educaționale a Universității Babeș-Bolyai. Emisiunea Dialoguri a oferit o perspectivă valoroasă asupra domeniului securității internaționale și asupra rolului pe care educația universitară îl joacă în formarea experților în acest domeniu. Îi mulțumim domnului General Ioan Manci pentru participare și pentru expunerea clară și detaliată a unor subiecte de maxim interes. Vă invităm să urmăriți întreaga emisiune pentru a descoperi mai multe despre provocările actuale din domeniul securității și strategiilor de apărare.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Armata și Biserica, pilonii securității naționale | interviu cu G-ral (r) Ioan Manci, lector al Universității Babeș-Bolyai
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA