„Armenopolis, în prag de sărbătoare”- colinde și expoziție de artă tradițională

de | dec. 8, 2022

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria Gherla, organizează joi, 8 decembrie 2022, evenimentul „Armenopolis, în prag de sărbătoare”. Este vorba despre activitatea finală din cadrul proiectului cultural-educativ „Micii Meșteri Mari”, coordonat de prof. Daniela Katona, care s-a desfășurat în vacanța de vară, când zeci de elevi au învățat mai multe meșteșuguri tradiționale, în cadrul unor ateliere.

Manifestarea, care constă într-o expoziție de artă tradițională, cu participare internațională, va debuta la ora 14:30, la Muzeul de Istorie din Gherla. Aici vor putea fi admirate lucrări înspirate din arta tradițională, realizate de elevi: icoane pe sticlă, cusături, împletituri din fibre vegetale, podoabe din mărgele, opinci și multe altele. Expun elevi din Gherla – Școala Gimnazială nr.1, Liceul Tehnologic, Liceul Teoretic „Kemeny Zsigmond”, Liceul „Ana Ipătescu”, Liceul „Petru Maior” și Paltul Copiilor Cluj, Structura Gherla; Școala Gimnazială Mintiu Gherlii, din Dej – Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Paltul Copiilor Cluj, Structura Dej; Clubul Copiilor – Horezu, Clubul Copiilor- Oltenița, Școala „Regina Maria” din Vintileasca, Vrancea, Clubul Copiilor Avrig, Gimnaziul „Friedrich Schiller” din Târgu Mureș; din Republica Moldova -satul Răuțel- raionul Fălești și satul Palanca – raionul Călărași; din Ungaria – școala din Oroshaza și din Kozarmisleny, din Belgia – Mara Corăbean și din Italia – Daria Hurlui.

Evenimentul va fi întregit de colinde și obiceiuri de iarnă, prezentate pe scena din curtea Muzeului de Istorie de grupuri de colindători de la școlile din  Gherla și Dej: Liceul Teoretic „Kemeny Zsigmond”, Școala Gimnazială nr.1, Liceul „Petru Maior”, Liceul „Ana Ipătescu” Gherla și Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla și Structura Dej.

Activitățile din cadrul proiectului cultural-educativ „Micii Meșteri Mari” au fost  destinate în special tinerilor pasionați de meșteșugurile tradiționale, pentru a-i apropia de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc.

„Armenopolis, în prag de sărbătoare”- colinde și expoziție de artă tradițională 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Stagiunea de primăvară Madrigal 2024, la Palatul Patriarhiei

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, invită publicul la evenimentele Stagiunii de primăvară - Madrigal 2024, o trilogie de concerte extraordinare, în care sunetul unic al ansamblului se împletește cu elemente de artă dramatică, iluminat arhitectural și proiecții...

Crăiasa Zăpezii revine pe scena Teatrului „Puck”

Crăiasa Zăpezii revine pe scena Teatrului „Puck”

Duminică, 18 februarie, și marți, 20 februarie, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul instituției: „Crăiasa Zăpezii”. De asemeni, sâmbătă, 17 februarie, pe aceeași scenă...