Armonia

de | aug. 21, 2024

În cadrul ediției de astăzi vom vorbi despre armonia în familie, armonia în casă, armonia în societate.

În muzică armonia este o materie cu totul specială este disciplina care se ocupă cu studiul acordurilor și a înlănțuirii lor pentru susținerea unei melodii. Acordurile rezultă din suprapunerea a cel puțin trei sunete diferite situate la distanță de terțe. Elementele unui acord de trei sunete sunt fundamentala, terța și cvinta. Sunetele se armonizează frumos și alcătuiesc împreună partea muzicală, partea frumoasă. Așa dragi radioascultători și în viața de zi cu zi ne armonizăm pe treptele cunoașterii și încercăm să ținem piept cu viața pentru ca într-o armonie frumoasă să facem fapte și realizări de care societatea are nevoie. Societatea multiculturală este o societate care este formată din mai multe comunități socio-culturale cu toate avantajele și ușoarele diferențe în ceea ce privește sistemul de semnificații, valori și forme organizaționale.

Armonia socială în sine este o condiție în care indivizii trăiesc în linie, în armonie cu obiectivele societății lor. Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani zice “Întrucât atârnă de voi trăiți în pace cu toți oamenii”. (Romani capitolul 12) Armonia socială este strâns legată de egalitatea socială care poate fi interpretată ca ordine politică socială în care toți oamenii care se află într-o anumită societate sau grup au același statut. Acest lucru include cel puțin același drepturi în temeiul legii: experimentarea secularității, obținerea dreptului de vot, libertatea de exprimare și de întrunire. Și măsura în care aceste drepturi nu constituie drepturi de natură personală sau de îngrijorare.

Dacă vorbim despre armonia în familie, armonia familială este produsul unei relații bazate pe dragoste, pe încredere, între soț și soție, între părinți și copii, părinți și bunici, bunici și copii. Sfântul Ioan Gură de Aur zice că familia este micro-eclesia, mica biserică. Crearea și menținerea unei atmosfere echilibrate în familie reprezintă garanția unei dezvoltări frumoase a copiilor. Mântuitorul Iisus Hristos zice „lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți că împărăția cerurilor e a unora ca aceștia.” Familia, școala familiei este școala înainte de școală, dacă vreți, Aici deprinzi elementele fine pentru viață și atunci când ieși în societate nu îți permiți orice în societate nu îți permiți orice sau dacă te molipsește societatea ai o oarecare sfială că ce ai făcut nu este bine, ai dacă vreți un pic de conștiință, dorești ca totul să meargă spre armonie, spre o bună conviețuire.

Armonia înseamnă bună conviețuire, o bună așezare, o bună purtare, faci toate în așa fel încât lucrurile să iasă dacă nu bine, foarte bine. Sigur că ne îngrijorăm, ne frământăm, alergăm pentru a ne atrage un anumit scop în viață. Poate de multe ori greșim supărând aproapele nostru sau uneori poate umilindu-l, creând dezechilibre, dezarmonie. Să nu ne lăsăm încurajați de curentul acela al dezarmoniei, să luptăm cât putem să fim fericiți, adică făcători de pace, cum zice Mântuitorul Iisus Hristos în predica de pe munte Matei capitolul 5 “fericiți făcătorii de pace că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”. Și nu numai atât, deci adaugă Evanghelistul Făcătorii de pace sunt fiii lui Dumnezeu și se vor chema fericiți făcătorii de pace, dacă vreți făcătorii de armonie, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Sfântul Nicolae Velimirovici zice “Cel ce se îngrijește ca și soarele să răsară mâine dimineață la o oră fixă și la o secundă fixă, se va îngriji și de toate frământările voastre mici”.  De asemenea Sfântul Apostol Petru zice “Pentru aceasta puneți din partea voastră toată sârguința, toată silința, dacă vreți, și adăugați la credința voastră fapta bună, iar la fapta bună cunoștința, la cunoștință înfrânarea, la înfrânare răbdarea, la răbdare evlavie, la evlavie iubirea frățească, iar la iubirea frățească dragostea.” Căci dacă aceste lucruri sunt în voi și tot sporesc ele nu vă vor lăsa nici trândavi, nici fără roade în cunoașterea Domnului nostru Iisus Hristos. (2 Petru capitolul 1 versetul 5 până la 8) Adică urmând aceste trepte frumoase în lumea contemporană, având dragoste adevărată, credință puternică, înfrânarea de la lucrurile rele, pocăința sinceră, neștirbită, având o viață dacă vreți după rânduială, trăim cu adevărat în armonie.

Să ne străduim, să ne dăm toate silințele ca să trăim în armonie. Nu uitați: armonia este cheia succesului în societate. Doamne ajută!

ABC-ul bunelor maniere
ABC-ul bunelor maniere
Armonia
Loading
/

DISTRIBUIE

Emisiuni recente

Crucea, putere sau ocară, cinstire sau lepădare? P4

Crucea, putere sau ocară, cinstire sau lepădare? P4

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.

Despre rugăciune. Rugăciunea lui Iisus

Despre rugăciune. Rugăciunea lui Iisus

Despre rugăciune vom vorbi și în această emisiune. Omul este chemat să fie ființă rugătoare, în felul acesta se definește cel mai plenar legătura lui cu Dumnezeu. Rugăciunea are un caracter public (se face la biserică) dar are și un caracter particular (se face acasă...