Asociaţia „Christiana” a Arhiepiscopiei Clujului, de 25 de ani în slujirea aproapelui

de | feb. 21, 2020

Asociaţia Filantropică Medical Creştină „Christiana”, una dintre primele asociaţii înfiinţate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, care are ca prioritate organizarea şi dezvoltarea asistenţei sociale în cadrul Bisericii, împlinește 25 de ani de activitate. Încă de la înființare, cei aproape 60 de angajați și 80 de voluntari, oferă îngrijire bolnavilor și asistenţă socială persoanelor aflate în situaţii de risc social, indiferent de apartenenţa religioasă, etnică sau socială. Integrată în sistemul de asistenţă socială al Arhiepiscopiei, Asociaţia „Christiana”  a oferit doar în anul 2019 îngrijire și asistență socio-medicală pentru aproape 4000 de beneficiari.

Proiectele socio-medicale iniţiate şi derulate în Cluj-Napoca sunt axate pe diferite categorii de beneficiari:

Policlinica fără plată „Sfântul Pantelimon”urmărește diminuarea suferinţei oamenilor fără posibilități materiale şi ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. Serviciile policlinicii sunt gratuite, iar anul trecut  aproape 1500 de persoane au beneficiat de consultaţii medicale și medicamente.

 Cantina Socială „Sfântul Arhidiacon Ştefan” oferă o masă caldă, de luni până vineri,  pentru de 85 de vârstnice care nu au aparţinători, bolnave, fără locuinţă, familiilor  monoparentale sau cu mulţi copii.

 Centrul Social „Sfântul Vasile cel Mare” oferă programe socio-educaționale și de dezvoltare personală pentru copii și tineri, printre care meditaţii, burse, etc.

 Proiectul „Sfântul Dimitrie Basarabov” – program de consiliere şi informare pentru persoanele dependente de alcool sau alte droguri, pentru membrii familiilor lor şi pentru membrii comunităţii interesaţi de domeniul adicţiilor. Anual sunt consiliate peste 800 de persoane.

Școala Postliceală Sanitară „Christiana” formează cadre medicale cu specializarea asistent medical generalist. În cadrul școlii își desfășoară activitatea 22 de cadre didactice,iar la nivelul celor trei ani de studiu sunt înscriși peste 230 de elevi.

 Centrul de Servicii Sociale pentru Copii „Acoperământul Maicii Domnului” oferă de servicii de specialitate copiilor între 0-6 ani şi familiilor acestora, cu scopul de a preveni separarea copilului de familia naturală. Din anul 2015 proiectul are două servicii sociale:  Centrul de Zi și Centrul de Consiliere și Sprijin pentru părinți și copii, care au anual peste 70 de beneficiari.

Şcoala Gimnazială Christiana „A doua Şansă”, integrată în sistemul public de învăţământ,  este destinată  persoanelor care au părăsit şcoala şi care doresc să-și finalizeze studiile și să învețe o meserie. Şcoala are înscriși, în prezent, 70 de elevi.

De asemenea, în județul Cluj, Asociaţia ,,Christiana” a amenajat și a deschis în localitatea Mociu, în anul 2001, primul Centru de îngrijire și asistență pentru vârsnici din Eparhia Clujului, iar în 2005, la Turda, prima grădiniță socială pentru copiii rromi din municipiu. Tot  Asociaţia ,,Christiana” organizează Tabăra pentru Copii „Valea Vadului”, destinată celor proveniţi din familii cu venituri mici. De astfel de tabere s-au bucurat  peste 2000 de copii.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Trenurile Soarelui 2024

Trenurile Soarelui 2024

Din 14/15 iunie 2024, CFR Călători dă startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data...

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Cea de-a III-a ediție a Zilelor Horticulturii Clujene - eveniment organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală - se va desfășura, în perioada17-19 mai (orele...

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se înscrie și în acest an în circuitul evenimentului ”Noaptea Muzeelor” cu ExpoTech@UTCN și invită publicul larg la o incursiune în universul inovației și tehnologiei. Expoziția va fi găzduită pentru prima dată în incinta...

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 14-15 mai 2024, cea de-a treia ediție a evenimentului „UMF Cluj Technology Transfer Days”. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „PROGRES - Creșterea performanțelor...

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că va avea, începând din anul universitar 2024-2025, un program de licență în Inginerie Medicală, completându-și astfel programele UBBMed relevante pentru sănătate-medicină din cadrul UBB School of Health, după modele similare de...

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Consiliul Județean a construit primul spital de la 0, unic la nivel național din punct de vedere funcțional și al facilităților de care dispune Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inaugurat marți, 14 mai 2024, Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie...