Asociaţia „Sfânta Teodora de la Sihla” din Cluj-Napoca și-a cinstit ocrotitoarea

de | aug. 7, 2016 | Actualitatea religioasă

Biserica ortodoxă a făcut Duminică, 7 august 2016, pomenirea Cuvioasei Teodora de la Sihla. În această zi Asociaţia creştin ortodoxă „Sfânta Teodora de la Sihla”, cu sediul în Cluj-Napoca, și-a serbat hramul. Înființată în urmă cu șase ani, asociația desfășoară diverse activități și campanii. Printre acestea se numără ajutorarea persoanelor aflate în dificultate, organizarea de conferințe cu tematică religioasă și culturală, educație anti-avort și ajutarea femeilor gravide pentru a păstra sarcina.

Cel mai cunoscut însă este proiectul „Să cunoaştem Sfânta Liturghie”, demarat de asociaţie în anul 2012. În cadrul acestuia, elevii clujeni află de la diverși preoți amănunte despre Taina Sfintei Liturghii. Până acum au avut loc zeci de întâlniri în liceele din oraș.

„Întâlnirile au fost diverse și sperăm să atragem atenţia asupra faptului că există Sfânta Liturghie, că trebuie să o cunoaştem mai mult şi să participăm la această slujbă. De asemenea, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne şi împărtăşim”, a declarat preşedintele  asociaţiei, Ioan Buteanu.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla s-a născut în satul Vânători -Neamţ, în jurul anului 1650. După moartea părinţilor, Teodora s-a învoit cu soţul ei să meargă la mânăstire, unde a petrecut 10 ani în nevoinţă. Apoi s-a îndreptat spre munţii Neamţului şi a vieţuit pustniceşte în preajma schitului Sihăstria. După trecerea la cele veșnice, moaştele Teodorei au fost aşezate în peştera care astăzi îi poarta numele și care, în scurtă vreme, a devenit loc de pelerinaj pentru mulţime de credincioşi.  În 1856, moaştele sale au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde se află şi astăzi.

În anul 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut-o pe Cuvioasa Teodora de la Sihla în rândul sfinţilor, având ca zi de prăznuire data de 7 august.

Ultimele articole

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 24)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 24)

O bună lecție pentru noi creștinii întru a ne simplifica viața ne-o oferă cel supranumit filozoful plăcerii. Vom fi surprinşi când vom afla adevăratele gusturi ale acestuia. Nici vorbă de grandoarea marilor case. Mâncarea sa era simplă, Epicur bea apă mai degrabă...

Un număr record de persoane au trecut pragul Muzeului Etnografic

Un număr record de persoane au trecut pragul Muzeului Etnografic

Muzeele Consiliului Județean Cluj au atras, și în 2022, vizitatori din toate colțurile lumii Muzeele subordonate Consiliului Județean Cluj au reprezentat, și în anul 2022, una dintre atracțiile principale atât pentru publicul clujean, cât și pentru turiști din alte...

Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 8 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei...