Aspecte privind fundamentele economice și sociale ale Marii Uniri | Iosif Marin Balog

de | dec. 1, 2022

Realizările românilor în domeniul financiar-bancar au fost semnificative: în câteva decenii s-a reușit înființarea a zeci de bănci cu capital românesc”  – Iosif Marin Balog, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române-Filiala Cluj-Napoca

Ziua Națională a României celebrează Marea Unire din 1918. Cei mai mulți români o asociază exclusiv cu Unirea Transilvaniei cu România prin „Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia”. Însă, 1 Decembrie 1918 este mult mai mult decât atât. Victoria din 1918 a fost posibilă datorită unui efort imens, orientat vreme de decenii spre un proiect de țară construit prin educație și investiții importante.
Primul război mondial a furnizat numai contextul datorită căruia România și-a alipit provinciile istorice. Ținta fusese stabilită cu mult timp înainte. Unirea a existat mai întâi în mințile învățaților, apoi ale conducătorilor și, în cele din urmă, în cele ale soldaților care au trecut Carpații.
Dincolo de aspectele istorice ale Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, împreună cu invitatul emisiunii Dialoguri, dl Iosif Marin Balog, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române-Filiala Cluj-Napoca, ne-am oprit asupra unor aspecte privind fundamentele economice și sociale ale Marii Uniri, despre rolul asociaționismului românesc în acest efort, dar și despre multe alte pagini ale evenimentelor ce au marcat consființirea statului national unitar român, lucruri poate mai puțin aduse în fața publicului larg.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Aspecte privind fundamentele economice și sociale ale Marii Uniri | Iosif Marin Balog
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA