Audio | 19 Mai – Ziua Internațională a medicului de familie

de | mai 19, 2020 | Societate

Din anul 2010, data de 19 mai înseamnă  Ziua Internațională a Medicului de Familie. Aceasta a fost desemnată de către Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA World) pentru a recunoaște rolul medicului de familie în asigurarea unei asistențe medicale deosebit de complexe, aproapiate de pacient și adaptată la nevoile fiecărui bolnav în parte.

Audio | 19 Mai – Ziua Internațională a medicului de familie

Cu profesionalism, dăruire, răbdare şi multă înţelegere, medicul de familie este cel care are grijă de sănătatea noastră, de la naștere și, trecând prin toate etapele vieții, până la moarte.

În aceste momente extrem de dificile și de incerte de criză sanitară, medicii de familie se află în prima linie în lupta cu infecția COVID-19, dând dovadă de mult curaj și rezistență.

Fiecare zi vine cu noi și noi provocări legate de această boală necunoscută și fiecare zi aduce o avalanșă de informații care trebuie verificate, validate științific și medical, în așa fel încât pacienților să le fie oferite cele mai bune sfaturi și îndrumări. Viața tuturor pacienților reprezintă o prioritate.

Despre toate aceste aspecte am stat de vorbă cu D-na Dr. Emiliana COSTIUG, medic de familie, Președintele Asociației medicilor de famile Cluj, într-un scurt interviu pe care vă invităm să îl ascultați aici.

 

În România, în Registrul Național al Medicilor sunt înregistrați un număr de 11682 medici de familie. Anul trecut, potrivit statisticilor, aceștia au efectuat peste 30.720.485 de servicii medicale.

 

Ultimele articole

16 octombrie – Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

16 octombrie – Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Domnul nostru Iisus Hristos, prin negrăita Lui milă, a binevoit să ne mântuiască de la pierzare cu patima Sa cea de voie, prin Cruce, prin moarte și prin înviere, dându-Se spre chinuri, ca să se rănească pentru păcatele noastre. Atunci un sutaș, anume Longhin, de neam...

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

Maica Gavrilia Papaiannis și ecumenismul spiritual

La întrebarea pe care Maica Gavrilia o primea adeseori despre popoarele „țărilor dinainte de Hristos”: „De ce îi considerați pe indieni sau pe musulmani sau evrei ca fiind de-ai dumneavoastră?”, răspundea la modul cel mai firesc și simplu: „Pentru că Îl văd pe Hristos...

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 21-a după Rusalii

În Duminica a 21-a după Rusalii (Pilda semănătorului - a Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), 17 octombrie 2021, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI,...

Mai multe din Societate
(interviu) Campania „40 de zile pentru viață”

(interviu) Campania „40 de zile pentru viață”

Ediția de toamnă a Campaniei "40 de zile pentru viață" început săptămâna trecută și în Cluj-Napoca și durează până pe 31 octombrie. Pe această temă am discutat cu Liana Chelcan, coordonator al Campaniei.

Luna recuperarii din adicții 2021. Programul evenimentelor la Cluj-Napoca

Luna recuperarii din adicții 2021. Programul evenimentelor la Cluj-Napoca

Asociația Filantropică Medical Creștină Christiana – Programul Sfântul Dimitrie – servicii în adicții și Asociația pentru recuperare și consiliere din adicții organizează mai multe evenimente cu ocazia sărbătoririi „Lunii recuperării din adicții ” derulate în...