Aviatoarea Smaranda Brăescu, luptătoare neînfricată împotriva comunismului, comemorată la 70 de la trecerea la Domnul

de | nov. 2, 2018 | Actualitatea religioasă

Vineri, 2 noiembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat slujba parastasului și a sfințit monumentul ridicat în memoria aviatoarei Smaranda Brăescu, luptătoare neînfricată împotriva bolșevismului și comunismului rusesc în al Doilea Război Mondial.

Cu această ocazie, de la ora 11:00, în Cimitirul Central, a avut loc o ceremonie militară și religioasă la mormântul Smarandei Brăescu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la 70 de ani de la trecerea sa la Domnul.

După oficierea parastasului, ierarhul a sfințit monumentul ridicat în amintirea celebrei aviatoare, iar apoi a rostit un cuvânt prin intermediul căruia a argumentat cu trimiteri scripturistice personalitatea Smarandei Brăescu, felicitându-i pe cei care au organizat acest moment comemorativ.

 

De asemenea, la eveniment au luat cuvântul: city manager-ul municipiului, Gheorghe Șurubaru, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla și Generalul-maior Nicolae Lupulescu, reprezentantul Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

O prezentare a monumentului a fost făcută de președintele ARPIA Cluj, căpitanul comandor de aviaţie în rezervă Laurențiu Buzenchi.

 

La eveniment au fost prezente numeroase oficialități civile și militare, și locuitori ai municipiului Cluj-Napoca.

La final, a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori.

Evenimentele organizate de Primăria Cluj-Napoca și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj cu această ocazie au continuat la Cinema Mărăști, cu vizionarea celei de-a treia părți a filmului dedicat aviatoarei, precum și cu ceremonia de acordare de diplome și distincții membrilor remarcabili ai ARPIA.

Acest monument ridicat în memoria eroinei aviației românești este primul proiect al municipalității din  Anul Centenar, urmând ca pe 30 noiembrie să fie dezvelite alte trei statui dedicate unor personalităţi legate de Marea Unire, conform municipalității Clujene.

 

O viață de eroină

Smaranda Brăescu (n. 21 mai 1897 – d. 2 februarie 1948) a fost  a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA).

În 1936 a realizat o altă premieră mondială, prin traversarea Mării Mediterane, de la Roma la Tripoli, la bordul avionului său Miles Hawk, botezat de ea, simbolic, „Aurel Vlaicu”. Între 1940 și 1945 a participat la cel de-al Doilea Război Mondial, pe ambele fronturi de luptă, în  cadrul  celebrei  „Escadrile  Albe”.  După  1945,  Smaranda Brăescu s-a alăturat rezistenței anticomuniste. Semnatară a unui memoriu de protest împotriva falsificării alegerilor din 1946, Smaranda Brăescu a fost condamnată în contumacie de către autoritățile comuniste şi obligată să se ascundă pentru a evita capturarea ei.

Sosind la Cluj sub o identitate falsă (Maria Popescu), a  fost adăpostită  la ferma Congregației Maicii Domnului din Jucu. A fost tratată în secret la clinicile universitare şi adăpostită de profesorul Iuliu Hațieganu.

A încetat din viață la 2 februarie 1948 şi a fost înmormântată în cimitirul Central, sub numele conspirativ „Maria Popescu”.

În 2016, consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au votat acordarea titlului de cetățean de onoare, post-mortem, aviatoarei române Smaranda Brăescu, iar o stradă din oraș îi poartă numele.

Ultimele articole

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se celebrează și anul acesta în 27 de spații expoziționale din municipiul Cluj-Napoca, C.T.P. Cluj-Napoca S.A. prelungeste programul de transport in comun pana la ora 01:00, in data de 13.05.2023, pe liniile care...

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Dedicăm agenda culturală a acestui sfârșit de săptâmână, evenimentului ce va domina atât prin multitudinea și varietatea manifestărilor, cât și prin interesul deosebit de care se bucură de ani buni – Noaptea Muzeelor, manifestare desfășurată în perioada 13-14 mai....

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...