Balul Moților | Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România

de | mai 5, 2023

Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România organizează sîmbătă, 6 mai 2023, la Grand Hotel Napoca, o nouă ediție a manifestării Balul Moților.

Devenit o tradiție la Cluj și în multe filiale din țară ale Societății, Balul Motilor adună de fiecare dată o mulțime de clujeni, moți sau simpatizanți ai moților, care, mînați de sentimente patriotice alese, doresc să-l omagieze și în acest mod pe Eroul Național Avram Iancu, de la a cărui naștere se împlinesc curînd 200 de ani. Intrat în sufletele românilor prin lupta sa pentru libertatea și demnitatea neamului său, Avram Iancu a intrat pentru totdeauna în istoria românilor și în folclorul transilvănean, în balade, cîntece si poezii, anul 2024 fiind declarat de parlamentul Românie, Anul Avram Iancu.

Pentru cinstirea sa, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România organizează în fiecare an la Cluj Napoca, Balul Moților, Marșul lui Iancu si Festivalul Colind Iancului.

Anul acesta, la ediția care marchează împlinirea a 30 de ani de cind i-a fost inalțată și dezvelită statuia la Cluj Napoca, manifestarea Balul Moților are invitați de seamă precum Emil Boc, primarul Municipiului Cluj Napoca, Inaltpreasfinția sa Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, preasfinția sa Episcop vicar Bebedict Bistrițeanul și îndragiții interpreți ai cintecului patriotic Nicolae Furdui Iancu si Mariana Anghel.

În cadrul manifestării vor fi acordate distincții din partea Societății personalitătilor administrative si culturale care l-au omagiat exemplar pe eroul național Avram Iancu în anul 2022, la 150 de ani de la moartea sa.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14 - 24 iunie 2024). În valoare de 2500 de euro, bursa a fost inițiată în memoria unuia...

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca, la a 15-a ediție

Maratonul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj-Napoca (ZCMC), ajuns anul acesta la cea de-a 15-a ediție, se va desfășura între 18 și 25 august, în toate locurile de tradiție unde s-a consacrat. Publicul se va putea bucura din nou de sutele de evenimente care...