Bărbăția creștină – virtutea morală care întărește sufletul

de | mai 27, 2023

După învățătura Sfântului Ioan Scărarul, una dintre cele mai trebuitoare virtuți creștine este bărbăția – virtutea curajului moral, buna îndrăzneală a inimii și defăimarea primejdiilor.

Bărbăția e virtutea care stă la mijloc între cutezanță și frică”, ne spune Sfântul Ioan Scărarul.

În cadrul emisiunii de astăzi vom medita asupra acestui subiect foarte important din viața creștinilor: bărbăție și răbdare.

În fața puterii întunericului a forței brutale și a prigoanelor Sfânta Evanghelie pune curajul creștin, tăria sufletească, virtutea bărbăției în credință care a dat bisericii nenumărate și admirabile exemple de Sfinți și Mucenici. Cultul zeilor și tot păgânismul nu a putut fi înfrânt fără înfruntarea greutăților și a primejdiilor. După cum bine știm, binele e menit să înlocuiască răul, adevărul să înlăture minciuna, lumina să alunge întunericul dacă nu altfel prin jertfă.

Bărbăția creștină este virtutea morală care întărește sufletul. Cu alte cuvinte, e duhul puterii arătat în fapte. În păgânism, învățăturile și moravurile rele strică pe cele bune, (1 Corinteni 15:33). În creștinism, dimpotrivă, învățăturile și moravurile bune înlătură și înlocuiesc pe cele rele din virtutea din convingerea și din credința aceasta nestrămutată. Sfinții și martirii creștini rabdă cu bărbăție toate batjocurile și torturile până la cununa muceniciei, semnul ultimei și al celei mai strălucite biruințe.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Bărbăția creștină - virtutea morală care întărește sufletul
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/natanael/" target="_self">Protos. Natanael Zanfirache</a>

Protos. Natanael Zanfirache

Slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Realizator al emisiunii „Repere de viață duhovnicească”.

Emisiuni recente

Călăuzirea duhovnicească în BOA

Călăuzirea duhovnicească în BOA

Despre călăuzirea duhovnicească în BOR - tema despre care vom vorbi în această emisiune. O temă care privește pe toți cei interesați de viața spirituală de mântuire . A cere călăuzirea cuiva este un act de smerenie dar și un gând bun cu privire la creditul pe care îl...