Baritonul român cu voce de aur – Nicolae Herlea

de | feb. 24, 2022 | Documentare, Biografii

Unul dintre marile repere culturale româneşti, om care a adus prestigiu ţării noastre, strălucind pe marile scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Covent Garden din Londra sau la Metropolitan Opera din New York. Acesta a fost baritonul Nicolae Herlea.

S-a născut în București, la data de 28 august 1927. Baritonul a urmat Conservatorul din Capitală, sub îndrumarea profesorului Aurel Costescu-Duca. El a fost coleg cu Octav Enigărescu şi cu David Ohanesian. Mai târziu a participat la Roma, pentru cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.

A debutat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în anul 1951, cu rolul Silvio din ”Paiaţe”, iar de atunci a rămas prim-bariton al acestei scene. În anii ce au urmat, a reușit să câștige locul I la concursurile internaţionale de canto de la Praga (1954), Geneva (1955), Verviers (1957) .

Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Balșoi din moscova și Opera Națională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc.

Baritonul a fost Figaro în Bărbierul din Sevilia de Rosini (rol pe care l-a interpretat de aproximativ 550 de ori), lordul Ashton în Lucia di Lammermoor de Donizetti, Rigoletto în Rigoletto de Verdi, Escamillo în Carmen de Bizet, Oneghin în Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Igor în Prințul Igor de Borodin, Scarpia în Tosca de Puccini.

Roberto Alagna l-a considerat „cel mai bun bariton al lumii“ iar presa internaţională a vorbit despre el ca despre un „fenomen”, numindu-l ,,Regele baritonilor”.

De-a lungul carierei sale, Nicolae Herlea a cântat alături de mari artiști ai lumii precum: Mario del Monaco, Placido Domingo, Giuseppe di Stefano, Franco Corelli           ș.a. . Acesta a colaborat cu orchestre simfonice celebre din Austria, Marea Britanie, Italia, Germania, Belgia, Franţa, Polonia, Israel, Bulgaria, Ungaria, Turcia, sub bagheta unor dirijori renumiţi cum ar fi Gabriele Santini, George Georgescu, Lorin Maazel ș.a. .

A fost președintele Juriului Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclee și a predat cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din București.

Dintre premiile sale naționale pe care le-a primit de-a lungul anilor amintim următoarele:

Premiul de Stat (1964) ,Ordinul Meritul Cultural (1968) ,Ordinul Tudor Vladimirescu (1981) ,Ordinul național Steaua României (în grad de Comandor – 1 decembrie 2000 pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României) .

Baritonul a murit la 24 februarie 2014 la vârsta de 86 de ani.

 

Surse:

https://operanb.ro/spectacol-memoria-baritonului-nicolae-herlea/

https://www.casedemuzicieni.ro/nicolae-herlea/

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Baritonul român cu voce de aur - Nicolae Herlea
Baritonul român cu voce de aur - Nicolae Herlea
/

Ultimele articole

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Aspecte introductive Minunea din centrul istorisirii de astăzi se petrece la Ierusalim. De fapt, la intrarea în Cetate. Apostolul Teolog e precis. Oferă repere clare și chiar descrie cu lux de amănunte contextul. „Poarta Oilor” „Vitezda” și „cele cinci pridvoare”...

Mai multe din Documentare | Biografii
PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului  – episcop, istoric și mare patriot

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului – episcop, istoric și mare patriot

Melchisedec Ștefănescu,  a fost numit de mitropolitul Iosif Naniescu „cel mai învățat episcop al românilor”. Toată viața a fost un iubitor de învățătură și a încercat să îmbunătățească sistemul  școlar,  ca tot mai mulți elevi să treacă de la sistemul improvizat pe...

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Cântăreț, crooner, producător și actor american cu origini italiene, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul De aici în eternitate. Acesta a fost bine-cunoscutul Frank...

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Tenor spinto-liric român, Ministru al Culturii între 1991-1992 și director al Operei Române din București între 2001–2005. Astăzi vom vorbi despre Ludovic Spiess. S-a născut la Cluj, într-o familie de oameni modești, fără educație muzicală. Tânărul Spiess a descoperit...

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig este un chimist care a adus bogate contribuții atât în domeniul său de cercetare, cât și pentru noi, oamenii de rând. Invențiile sale ne-au făcut viața mai bună. A descoperit o metodă sănătoasă pentru a produce oglinzi, întrucât vechiile oglinzi...

Alfreda Markowska – salvatoare de vieți

Alfreda Markowska – salvatoare de vieți

Alfreda Markowska este o eroină de etnie rromă din timpul celui de-al doilea Război Mondial. A salvat viețile a 50 de persone. Alfreda Markowska s-a născut la data de 10 mai 1926 în Galiția, Polonia. Alfreda era de etnie rromă. În anul 1939, în timpul invaziei germane...