Baritonul român cu voce de aur – Nicolae Herlea

de Documentare, Biografii

Unul dintre marile repere culturale româneşti, om care a adus prestigiu ţării noastre, strălucind pe marile scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Covent Garden din Londra sau la Metropolitan Opera din New York. Acesta a fost baritonul Nicolae Herlea.

S-a născut în București, la data de 28 august 1927. Baritonul a urmat Conservatorul din Capitală, sub îndrumarea profesorului Aurel Costescu-Duca. El a fost coleg cu Octav Enigărescu şi cu David Ohanesian. Mai târziu a participat la Roma, pentru cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.

A debutat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în anul 1951, cu rolul Silvio din ”Paiaţe”, iar de atunci a rămas prim-bariton al acestei scene. În anii ce au urmat, a reușit să câștige locul I la concursurile internaţionale de canto de la Praga (1954), Geneva (1955), Verviers (1957) .

Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Balșoi din moscova și Opera Națională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc.

Baritonul a fost Figaro în Bărbierul din Sevilia de Rosini (rol pe care l-a interpretat de aproximativ 550 de ori), lordul Ashton în Lucia di Lammermoor de Donizetti, Rigoletto în Rigoletto de Verdi, Escamillo în Carmen de Bizet, Oneghin în Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Igor în Prințul Igor de Borodin, Scarpia în Tosca de Puccini.

Roberto Alagna l-a considerat „cel mai bun bariton al lumii“ iar presa internaţională a vorbit despre el ca despre un „fenomen”, numindu-l ,,Regele baritonilor”.

De-a lungul carierei sale, Nicolae Herlea a cântat alături de mari artiști ai lumii precum: Mario del Monaco, Placido Domingo, Giuseppe di Stefano, Franco Corelli           ș.a. . Acesta a colaborat cu orchestre simfonice celebre din Austria, Marea Britanie, Italia, Germania, Belgia, Franţa, Polonia, Israel, Bulgaria, Ungaria, Turcia, sub bagheta unor dirijori renumiţi cum ar fi Gabriele Santini, George Georgescu, Lorin Maazel ș.a. .

A fost președintele Juriului Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclee și a predat cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din București.

Dintre premiile sale naționale pe care le-a primit de-a lungul anilor amintim următoarele:

Premiul de Stat (1964) ,Ordinul Meritul Cultural (1968) ,Ordinul Tudor Vladimirescu (1981) ,Ordinul național Steaua României (în grad de Comandor – 1 decembrie 2000 pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României) .

Baritonul a murit la 24 februarie 2014 la vârsta de 86 de ani.

 

Surse:

https://operanb.ro/spectacol-memoria-baritonului-nicolae-herlea/

https://www.casedemuzicieni.ro/nicolae-herlea/

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Baritonul român cu voce de aur - Nicolae Herlea
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Documentare | Biografii
Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Sfântul Pavel în Epistola către Galateni (6, 14) va spune lucrul următor: Mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume! De aici și principiul de viață și opera de...

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Cine m-a apropiat de Liturghie şi de Euharistie, decât Maica Domnului? Cine mi-a dat în gând atunci și acum? Mă cutremur când creștinii vin să-şi spună ofurile. La un moment dat le tremură fața, ochii, încep să plângă, şi pe mine mă topesc! Din asta trăiesc! Doamne,...