Mitropolitul Bartolomeu, comemorat la 5 ani de la plecarea sa în veșnicie

de | ian. 28, 2016 | Actualitatea religioasă

Arhiepiscopia Clujului, împreună cu mai multe instituții de cultură, va marca la sfâafis-bartolomeu-2016-2rșitul lunii ianuarie, împlinirea a 5 ani de la plecarea în veșnicie a primului mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania. În memoria sa vor fi organizate ample manifestări religioase și culturale.

Sâmbătă, 30 ianuarie, la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, va fi oficiată o slujbă de pomenire, urmată de o ectenie rostită în cripta de la subsolul catedralei, unde se află mormântul ierahului, a declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov:


O seară comemorativă, dedicată celui ce a fost omul Bisericii și omul de cultură Bartolomeu Anania, va fi organizată luni, 1 februarie, de la ora 19:00, în Muzeul Mitropoliei Clujului. Vor participa scriitori, artiști, actori și muzicieni, care vor evoca personalitatea marelui ierarh. De asemenea vor citi din operele sale și vor rememora câteva din vorbele de înțelepciune, transmise prin intermediul predicilor rostite de la amvonul catedralei, a mai spus părintele Bogdan Ivanov:

Comemorări și la Sângeorz Băi şi Maieru

12647196_732720016864492_5070242694836138213_nDuminică, 31 ianuarie, de la ora 19.00, la Centrul misionar de tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa Năsăud, va avea loc o seară dedicată vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, la împlinirea a cinci ani de la trecerea la Domnul. În cadrul evenimentului i va fi evocată personalitatea ierarhului şi va fi proiectat documentarul biografic intitulat „Bartolomeu – omul fără vicleşug”, care prezintă episoade din viaţa regretatului mitropolit, pusă în slujba Bisericii şi a Neamului.

O manifestare asemănătoare va avea loc duminică, 31 ianuarie, și la Centrul Catehetic „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Parohia Maieru, Protopopiatul Năsăud. O seară de film va fi organizată duminică, 31 ianuarie, și la biserica ortodoxă a protopopiatul Bistrița. Începând cu ora 17:00 va putea fi vizionat filmul documentar „Bartolomeu-Omul fără vicleșug”.

 

Ultimele articole

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca. Între produsele prezentate de studenți se numără palaneț cu brânză de Mociu, sarmale cu păsat de Vama Oaș, tochitură moldovenească sau bere tradițională din Dorna Candrenilor Universitatea de Științe Agricole și...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...