„Bătrânețea și bătrânii în viața Bisericii. Lecția pedagogiei eclesiale”, tema conferințelor preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Clujului

de | apr. 25, 2023

În perioada 25 aprilie – 30 mai 2023, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se desfășoară conferințele preoțești de primăvară, cu tema generală „Bătrânețea și bătrânii în viața Bisericii. Lecția pedagogiei eclesiale”.

Prima conferință de primăvară a avut loc marți, 25 aprilie, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și i-a reunit pe cei peste 200 de clerici din Protopopiatele Cluj I și Cluj II.

În deschiderea conferinței, în paraclisul instituției de învățământ teologic, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat o slujbă de Te Deum.

Apoi, în aula facultății, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor un cuvânt de învățătură pornind de la versetele scripturistice: „Pe cel bătrân să nu-l înfrunţi, ci să-l îndemni ca pe un părinte… Pe femeile bătrâne îndeamnă-le ca pe nişte mame” (I Timotei 5, 1-2) și a prezentat tema omagială a anului 2023, proclamat ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc și le-a adresat clericilor câteva îndemnuri pastorale.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Bătrânețea și bătrânii în viața Bisericii. Lecția pedagogiei eclesiale”. Acesta le-a vorbit clericilor despre importanța și rolul vârstnicilor în viața Bisericii și a societății actuale.

Conferința semestrială s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale făcute de cei doi ierarhi clujeni, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi și protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui. Cei doi protopopi au făcut anunțuri de ordin administrativ și pastoral și au mulțumit decanului facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, pentru ospitalitate.

La final, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit tuturor celor prezenți cartea „Cuvintele bătrânilor” de Părintele Dionysios Tatsis, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.

 

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate  ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2023, și anume „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

În perioada următoare, conferințele de primăvară se vor desfășura în protopopiatele următoare: Beclean (11 mai), Huedin (12 mai), 15 mai (Bistrița), Turda (16 mai), Năsăud (22 mai), Gherla (29 mai) și Dej (30 mai).

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...