Biblia (sfaturi practice)

de | oct. 8, 2020

Cateheza de azi va deschide un nou ciclu al învățăturilor ortodoxe, axate pe îndrumări practice izvorâte nu atât din cărți, studii și articole, cât mai ales din experiența preoțească personală, de aproape 40 de ani. Temele vor fi, în continuare, din lista învățăturilor ortodoxe de bază, desigur, dar vom evita încărcătura teoretică, evidențiind în schimb cât mai multe aspecte practice concrete. Propriu-zis, tema de azi se intitulează ”Biblia – sfaturi practice”. Amintesc, mai întâi, că în majoritatea covârșitoare a catehezelor pe care le-am prezentat la Radio Renașterea de câțiva ani buni, am invocat numeroase versete din Biblie, ca temeiuri pentru subiectele expuse, așa cu procedează toți realizatorii de emisiuni și cum e firesc, de altfel, la un post de radio creștin.

Acest recurs radiofonic permanent la Biblie, după cum se întâmplă și în sfintele lăcașuri la predici și cateheze, ar fi un motiv suficient de puternic pentru a sensibiliza ascultătorii să deschidă mai des Sfintele Scripturi. Dar motivul care a declanșat acum ideea de a readuce Biblia în atenție radiofonică îl constituie un incident petrecut nu cu multă vreme în urmă în satul meu natal, Lunca, com. Șieuț,  Jud. Bistrița-Năsăud, incident pe care sunt convins că l-au mai avut și alți preoți prin satele și orașele Eparhiei noastre. Anume, răspândirea de biblii protestante de către așa-numiții misionari ai unor secte religioase (”pocăiți”), în special Martorii lui Iehova. Au intrat și în curtea casei noastre părintești, adresându-mi-se foarte respectuos, dar neștiind inițial că sunt preot. Am stat de vorbă cu ei, le-am spus apoi că sunt preot, și, fără să ne certăm, i-am sfătuit să nu mai facă astfel de ”misiuni” pentru că greșesc de două ori: o dată, că încalcă legea făcând prozelitism; al doilea, că împart creștinilor noștri ortodocși Biblii neortodoxe… Ulterior, am aflat că multe familii de-ale noastre, toate ortodoxe, au fost miluite cu astfel de Biblii și o creștină chiar m-a întrebat ce să facă cu ea… I-am spus să nu o arunce, dar să nu citească decât din Biblia tipărită la Patriarhia Română. I-am arătat și unul din versetele traduse tendențios greșit în Biblia sectară. E vorba de Psalmul 96, verset 7: În loc de ”Să se rușineze toți cei ce se închină la chipuri cioplite…”, în Biblia sectară, cunoscută și cu numele ”Biblia Cornilescu”, scrie: ”Să se rușineze toți cei ce se închină icoanelor…” – cu intenția explicită de a numi icoanele idoli… Desigur, la acest punct ar fi nevoie de o discuție mai amplă, dar nu e momentul acum, ci va fi într-o cateheză separată despre Sfintele Icoane.

Acum, e posibil să fim întrebați: cine e Cornilescu și cu ce a greșit? Pe scurt, Cornilescu Dimitrie, a fost un călugăr schismatic, inițial cântăreț bisericesc al preotului ortodox Tudor Popescu, la Biserica „Cuibul cu barză” din București, ulterior ambii trecuți la sectari. Iar Cornilescu a tradus această Biblie a sectanților, cu intervenții părtinitoare în textul original, ghidându-se după edițiile protestante.

Iată de ce, este imperios necesar ca toate familiile ortodoxe să procure Biblii tipărite în Biserica noastră, cu binecuvântarea Sfântului Sinod. Mai mult, clujenii știu bine că avem acum un privilegiu special: avem o ediție jubiliară a Bibliei, diortosită de părintele mitropolit Bartolomeu Anania, cu introduceri la fiecare carte și cu explicații în notele de subsol, deosebit de utile. În satul nostru, până la urmă s-a adeverit zicerea ”tot răul spre bine!” – în sensul că după așa numita misiune a iehoviștilor, împreună cu părintele nostru paroh, Grigore Marga, ne-am îngrijit ca fiecare familie să aibă o Biblie ortodoxă, ediția Anania. Desigur, și până la venirea iehoviștilor unele familii o aveau, dar nu toate familiile ca acum.

Îndemnăm cu acest prilej pe toți frații preoți să aibă în grijă ca în fiecare familie din parohiile pe care le păstoresc să fie cel puțin o Biblie, pe cât se poate, ediția Anania, dacă nu și din alte ediții tipărite la Patriarhie. Înainte de anul 1989, cei mai în vârstă știu, foarte greu se procurau Bibliile, câte 1-2 exemplare de parohie, la câțiva ani odată. Acum, pot fi procurate ușor de la Magazinele bisericești, dar comandate și ”online” și livrate prin Poștă/ Curier, fie de la Arhiepiscopia Clujului, fie direct de la Patriarhie, prin Serviciul ”Colportaj” (https://colportaj.ro/; Biblia Anania, cod 75761).

Este important, așadar, să avem în case Biblia noastră, tipărită la Patriarhia Română, dar, se înțelege, și mai important este să o citim și să cunoaștem, pe cât ne este în putință, cuvântul și voia Domnului. Observând realitățile din jurul nostru, credem că sunt valabile şi astăzi cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, rostite cu multe sute de ani înainte (aprox. pe la anul 400): „Necunoașterea Sfintei Scripturi este pricina tuturor relelor”. De aceea, remediul se subînțelege. Fiecare creștin trebuie, mai ales în condițiile complicate ale vieții de acum, să fie un om „tare în Scripturi”, așa cum se spune în Faptele Apostolilor despre iudeul Apollo, alexandrin de neam (18, 24), iar o bună cunoaștere a Scripturii este pază bună împotriva oricăror rătăciri, înlesnește aflarea celor mai bune răspunsuri în fața atacurilor sectare și este cel mai prețios sprijin în misiunea noastră de a-i ajuta pe semeni să se apropie de Dumnezeu. Cât de frumos se exprimă, în acest sens, Sf Ioan Gură de Aur: „Cunoaşterea Scripturilor întăreşte duhul, curăţă conştiinţa, smulge patimile înrobitoare, seamănă virtutea, ne ridică deasupra săgeţilor diavolului, ne face să locuim aproape de cer, eliberează sufletul de legăturile trupului, dându-i aripi uşoare şi face să intre în sufletul cititorilor tot ceea ce s-a putut spune vreodată mai bine”.  Încheiem aici, urmând ca în cateheza viitoare să vă oferim câteva îndrumări practice privind citirea și înțelegerea Sfintei Scripturi, îndrumări preluate de la Sfinți Părinți și de la colegi – Profesori de teologie, specialiști în studii biblice.

Itinerar Catehetic
Itinerar Catehetic
Biblia (sfaturi practice)
Biblia (sfaturi practice)
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/gordonv/" target="_self">Pr. Prof. Vasile Gordon</a>

Pr. Prof. Vasile Gordon

Profesor (2003 - prezent); conducător doctorat (2005 - prezent). Toate treptele didactice, pentru Omiletică şi Catehetică. Perioada 2008-2012 şef de catedră la fosta „Catedră Practică”. Din anul 2013, membru titular al Şcolii Doctorale şi profesor la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

Mai multe

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 90 (91)

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 90 (91)

Acest psalm este o mărturie frumoasă despre siguranța celui credincios. Autorul, David cel mai probabil (cu ocazia izbucnirii molimei în Israel, ca urmare a păcatului neascultării – 2 Regi 24), era convins de ajutorul oferit din partea Dumnezeului Savaot, știind că va...

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Închinare în duh și în adevăr

Închinare în duh și în adevăr

Înregistrarea ediției din 16 mai 2023 a emisiunii „Împreună-lămuriri pe cale”, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul ASCOR Cluj-Napoca încercă să deslușească înțelesuri ale unor cuvinte...