Bilanțul Arhiepiscopiei Clujului în anul 2019

de | feb. 1, 2020

Sâmbătă, 1 februarie 2020, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei s-au desfăşurat lucrările Adunării eparhiale, care a făcut bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2019 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății.

Bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului, structurate pe principalele coordonate se prezintă astfel:
Evenimentul anului a fost împlinirea unui secol de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, în anul 1919, care a fost marcat printr-o seară culturală, organizată la Muzeul Mitropoliei Clujului, în data de 10 octombrie 2019, în prezența unor intelectuali și artiști de primă importanță ai cetății și a unui numeros public.

Misiunea în rândul tinerilor:

Anul trecut au fost organizate la Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, Nicula, Mărişel, Vișagu sau Bobota 35 de tabere pentru copii, tineri sau familii cu scop recreativ, o tabără cu tema prevenţiei consumului de droguri, una dedicată pregătirii voluntarilor, dar şi tabere pentru 50 de tineri români din Ucraina, la care au participat peste 2300 de copii și tineri. La acestea se adaugă și tabăra internațională de lucru românogermană, de la Mănăstirea Piatra Fântânele, unde, timp de două săptămâni, 35 de tineri au lucrat pe șantierul viitorului cămin pentru cei 30 de copii, pe care maicile îi au în grijă în timpul anului școlar.

Au fost continuate lucrările de construire la Centrul de tineret din Câmpeneşti, iar în sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în valoare totală de 103.000 de lei, la care se adaugă bursele și premiile în valoare de 110.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Misiunea în societate:

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 53 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 16.000 de persoane.

Au fost derulate 4 campanii de donare de sânge în protopopiate, parohii și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Anul trecut au fost deschise:
– în cadrul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca: Cantina socială „Sfântul Ioan cel
Milostiv” și Casa de oaspeți „Sfântul Ilie”,
– în localitatea Gledin a fost inaugurat Centrul rezidențial pentru vârstnici „Sfânta
Ana”, iar
– parohia Mociu I a finalizat lucrările de construcție la o casă socială pentru o familie
nevoiașă din localitate.

În anul 2019 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 707.630 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 109.490 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 260.935 lei şi suma de 191.350 lei, rezultată în urma colectei Organizate în Postul Crăciunului şi suma de 85.855 lei, în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societăţii Femeilor Ortodoxe. A fost organizată o colectă specială pentru reconstrucția casei parohiale din Beliș, care a fost distrusă într-un incendiu, în urma căreia sau strâns 60.000 lei.

La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 496.680 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

În anul 2019, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură şi au fost sfinţite sau resfinţite 39 de biserici.

Printre proiectele Arhiepiscopiei, pentru anul 2020 se numără:
– continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală,
– continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj,
– finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti,
– demararea lucrărilor la Căminul de bătrâni din Făget,
– deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița,
– deschiderea Centrului de servicii sociale de la Cojocna și
– începerea cursurilor pentru clasa pregătitoare din cadrul Școlii primare ortodoxe
„Grigore Pletosu” din Bistrița.

Dialogul dintre cler şi mireni în Biserica Ortodoxă

Conform Statutului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative şi misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din reprezentanţi ai clerului şi credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe termen de 4 ani, numărul total al membrilor fiind de 30.

Implicarea mirenilor în actul de organizare a vieţii bisericeşti reprezintă o componentă esenţială a Ortodoxiei româneşti, care pune accent pe conlucrarea celor două dimensiuni ale Bisericii: poporul şi clerul.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei
Pr. Bogdan Ivanov

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...