Binecuvântare arhierească în localitatea bistrițeană Sântioana, în a treia zi de Paști

de | apr. 18, 2023

În a treia zi de Paști, marți, 18 aprilie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a slujit la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Sântioana, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, înainte de a oficia Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” din Muntele Athos, care va rămâne în lăcașul de cult spre bucuria și mângâierea credincioșilor. Icoana a fost pictată la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, fiind donată de starețul Mănăstirii Piatra Craiului, protos. Antonie Flore, fiu al satului, împreună cu frații sfinției sale.

În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, starețul Mănăstirii Piatra Craiului – protos. Antonie Flore (fiu al satului), preotul paroh Teodor Mihai Vîntu, preotul Victor Vărărean (fiu al satului) și ierodiaconul Ioan Flore (fiu al satului) de la Mănăstirea Piatra Fântânele.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Răstignire și înviere împreună cu Hristos”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, un grup de copii din localitate, coordonat de preoteasa Anamaria Vîntu, a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Teodor Vîntu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la casa părinteasă a starețului Antonie Flore.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Sântioana a fost construită între anii 1904-1905 și a fost zidită pe locul unei alte biserici din lemn, a cărei existenţă este menţionată încă de la începuturile secolului al XVII-lea.

De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost renovat de mai multe ori și a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă. În urma ultimelor lucrări de restaurare și înfrumusețare, la data de 12 octombrie 1997, biserica a fost resfințită de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului.

Localitatea Sântioana este filie a Parohiei Bârla, preot paroh fiind preotul Teodor Mihai Vîntu.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...