Binecuvântare arhierească în Parohia Bedeciu

de | sept. 25, 2021

Sâmbătă, 25 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Bedeciu, județul Cluj.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în curtea bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Stelian Neag, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Lecția antifariseismului”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru pentru ctitorii și preoții care au slujit la Altarul bisericii parohiale.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Stelian Nicolae Neag. De asemenea, membrilor Consilului parohial le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric   

Biserica din satul Bedeciu, cu hramul „Înălțarea Domnului”, este declarată monument istoric, datând din secolul al XV-lea. Lăcașul de cult adăpostește un clopot din bronz și un potir de alamă cu un strat fin de aur, precum și câteva cărți vechi, dintre care amintim o Evanghelie din anul 1859 și un Apostol din 1808, ambele scrise cu litere chirilice.

Din anul 1996 până în prezent, Parohia Bedeciu și filiile Ardeova și Dretea, din cadrul Protopopiatului Huedin, sunt păstorite de preotul paroh Stelian Nicolae Neag.

 

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA