Binecuvântare arhierească în Parohia bistrițeană Livezile

de | sept. 21, 2019

Sâmbătă, 21 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Livezile, Protopopiatul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit iconostasul bisericii parohiale și a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani, iar de la ora 10:00, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon” de la Strâmba, protosinghelul Paisie Pașcu, administratorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, arhidiaconul Daniel Frumos, fiu al satului, preotul paroh Stelian Părăscan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Diavolul este o realitate”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, corul bisericii a interpretat mai multe pricesne, fiind dirijat de Ioan Cioancă, cântărețul parohiei.

La finalul slujbei, preotul paroh Stelian Părăscan a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat parohului Stelian Părăscan „Ordinul Mihai Vodă” pentru clerici. De asemenea, senatorul Ioan Simionca a primit „Crucea Transilvană”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Clujului, iar domnul Adrian Pomană a fost distins cu  „Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători.

La eveniment au fost prezente oficialități locale și centrale, alături de numeroși localnici, fii ai satului și tineri îmbrăcați în costume populare.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Livezile a fost construită între anii 1936-1944, sub formă de cruce bizantină. Lăcașul a fost sfințit la data de 29 iunie 1944 de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan.

Foto credit: Protopopiatul Ortodox Bistrița

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...