Binecuvântare arhierească în Parohia Călata, Protopopiatul Huedin

de | sept. 21, 2019

Comunitatea ortodoxă din Parohia Călata, Protopopiatul Huedin, a primit sâmbătă, 21 septembrie 2019, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Cu această ocazie, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit slujba Veceniei Mari, înconjurat de un sobor de preoți, din care au făcut parte: protopopul de Huedin, pr. Dan Lupuțan, parohul local, pr. Vasile Rednic, precum și alți preoți invitați. De la centrul eparhial, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost însoțit de arhid. Claudiu Grama, consilier de misiune și protocol.

După otpustul veceniei, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre temeiurile cinstirii Duminicii și despre importanța mersului la biserică în zilele de duminică și sărbători.

Pentru întreaga activitate pastoral – misionară desfășurată în Parohia Călata, părintele Vasile Rednic a primit Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni.

A urmat binecuvântarea casei parohiale, care, în ultimii ani, a trecut printr-un amplu proces de renovare. În semn de apreciere, familia preotului paroh a primit din partea Părintelui Mitropolit Andrei, o icoană cu Sfinții Arhangheli.

Parohia Ortodoxă Călata, cu filiile Domoșu și Horlacea, face parte din Protopopiatul Huedin și este păstorită de părintele Vasile Rednic, din anul 1994.

În revoluția din 1848 satul a fost ars în întregime iar din biserică au rămas doar zidurile. Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna a trimis ajutoare pentru reconstrucția satului și a bisericii iar în 1851 a făcut o vizită pentru a vedea cum au fost repartizate ajutoarele. În 1923 localitatea Călata a fost vizitată de Regele Ferdinand I și de Regina Maria, după cum este consemnat în condica parohială. În anul 2001 s-au realizat lucrări de pictură interioară la biserica parohială, în tehnica frescă.

Pr. Muntean Dan Mihai

corespondent

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA