Binecuvântare arhierească în Parohia Chiuza

de | nov. 21, 2020 | Actualitatea religioasă

La sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, sâmbătă, 21 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Chiuza, Protopopiatul Năsăud.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, preotul Maftei Mureșan, preotul Iancu-Ionuț Buda, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Pregătire pentru primirea lui Hristos”.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Cătălin Ionuț Noje, pe seama Parohiei Mineu, Protopopiatul Zalău, din Episcopia Sălajului.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, în semn de apreciere și respect, preotul paroh Maftei Mureșan a fost distins cu Crucea Arhiepiscopală de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

La final, părintele paroh Maftei Mureșan a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și colaboratorilor și credincioșilor pe care i-a păstorit timp de 46 de ani. Cu această ocazie, părintele Maftei Mureșan s-a pensionat, iar în locul dânsului a fost instalat noul paroh, preotul Iancu-Ionuț Buda, doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor și a oficialităților locale, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii pandemiei de coronavirus. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de COVID-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Biserica Parohiei Chiuza, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost zidită între anii 1877-1882, pe locul vechii biserici din lemn, în timpul păstoririi preotului Ioan Mureşan. Catapeteasma a fost executată între anii 1894-1896, iar prima pictură interioară s-a realizat între anii 1924-1927, după care a fost refăcută în totalitate în anul 1976. Biserica a fost sfinţită la data de 17 septembrie 1967, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

De-a lungul vremii, lăcașul de cult a fost reabilitat și înfrumusețat, atât la exterior, cât şi la interior. În anul 1976, prin străduinţa preotului Maftei Mureşan şi a comunităţii din Chiuza s-a construit şi o casă parohială.

La data de 5 octombrie 1997, biserica a fost resfinţită, în timpul păstoririi preotului Maftei Mureşan, care a păstorit comunitatea din Chiuza din anul 1974 până în anul 2020.

În cei peste 45 de ani de păstorire, părintele Maftei Mureșan s-a implicat activ în viața comunității. A inițiat diverse programe filantropice și de ajutorare a persoanelor nevoiașe, precum și activități catehetice cu elevii de la școlile din zonă.   

Mai multe fotografii AICI

Ultimele articole

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

Gheorghe Zamfir vine pe lume în Găești, județul Dâmbovița, la 6 aprilie 1941 și a avut încă de mic copil înclinații muzicale. Va fi atras încă de timpuriu de instrumentele muzicale, în special de muzica lăutarilor, una dintre cele mai mari dorințe ale sale fiind aceea...

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...