Binecuvântare arhierească în Parohia Lunca Ilvei

de | mai 10, 2024

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, vineri, 10 mai 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Lunca Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării clopotelor bisericii, recent restaurate, și sfințirii noii clădiri administrative.

De la ora 10:00, pe un podium amenajat în fața bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ioan Teologul”, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare – protosinghelul Daniil Ureche, preotul paroh Victor-Alexandru Brici, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și semnificația sărbătorii Izvorului Tămăduirii.

„Învățăm de la Maica Domnului ce înseamnă să ne lărgim inima înspre ceilalți. Ne lărgim inima pentru ca să încapă Hristos cel Înviat, pentru ca să încapă prietenii lui Hristos, pentru ca să încapă cei din jurul nostru care au nevoie de dragoste”, a subliniat ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Năsăud, dirijată de preotul Ioan Clapa de la Parohia Feldru. La chinonic, corul parohiei și corul de copii, dirijat de prof. Cătălina Timiș, au interpretat mai multe pricesne.

La finalul Liturghiei, PS Părinte Benedict a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la clopotele lăcașului de cult și a rostit o rugăciune de binecuvântare a noii clădiri administrative a parohiei.

Preotul paroh Victor-Alexandru Brici a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Sfântul Ioan Teologul, ocrotitorul parohiei.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat primarului comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupșan, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, directorului Școlii Gimnaziale din Lunca Ilvei, prof. Marius Găină, i-a oferit „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”, iar doamnelor profesoare Cătălina Timiș, Iulia Văsieș, Ancuța Tomuța, Dorina Budușan și Simona Brici le-a acordat diplome de aleasă cinstire.

La evenimentul religios au luat parte autorități locale, precum și numeroși credincioși de pe Valea Ilvelor, dar și din Maramureș, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Parohia Lunca Ilvei a fost înfiinţată ca parohie de sine stătătoare în anul 1923, desprinzându-se din Parohia Ilva Mare.

Biserica „Sfântul Ioan Teologul” din această localitate a fost edificată între anii 1906-1910, în stil neobizantin, după planurile arhitectului Rudolf Adleff din Bistriţa, iconostasul fiind construit de maestrul Iosif Vogell din Sighişoara şi pictat de Octavian Smigelschi din Sibiu. Biserica a fost sfinţită abia în anul 1934. În proximitatea lăcașului de cult, la baza colinei, în anul 1936 a fost ridicată o troiţă, de către ofiţerii de la Detaşamentul Militar CFR, în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale.

De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată și înfrumusețată de mai multe ori. Prin strădania părintelui Vasile Ciherean, o poartă monumentală din lemn a fost aşezată în grădina bisericii, iar în 2004, după un amplu proces de renovare și ca urmare a finalizării lucrărilor de pictură realizate de prof. Viorel Nimigeanu, biserica a fost resfinţită de Arhiepisopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În perioada 2019-2023, actualul paroh, preotul Victor-Alexandru Brici, bucurându-se de sprijinul comunităţii, precum şi de implicarea Consiliului Parohial şi a altor credincioşi apropiaţi, a demarat ample lucrări de renovare și modernizare. Acestea au constat în refacerea pereţilor exteriori, schimbarea uşilor şi a ferestrelor, a acoperişului cu unul din cupru, înlocuirea pardoselii cu una din granit, un nou mobilier bisericesc şi rezidirea Sfintei Mese. Întreaga lucrare a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale și judeţene, secondate de ajutor material şi spiritual din partea fiilor satului și a altor binefăcători. Lăcașul de cult a fost resfințit la data de 26 noiembrie 2023, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA