Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Hășdate

de | nov. 27, 2022

În Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat – Păzirea poruncilor), 27 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea din Parohia Ortodoxă Hășdate, județul Cluj.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Episcopul-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Nicula – arhimandritul Nicolae Moldovan, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, preotul paroh Florin Constantin Dobocan, care este și revizor contabil al Arhiepiscopiei Clujului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură. Pornind de la rugăciunea domnească „Tatăl nostru”, ierarhul a explicat că Împărăția lui Dumnezeu se trăiește încă din această lume.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfântul Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, preotul paroh Florin Dobocan a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale. Printre cei prezenți s-a aflat și consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului – ec. Sorin Câlea și comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca – colonelul Sebastian-Florin Cliţan.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Hașdate (localitate ce aparține administrativ de municipiul Gherla) a fost construită în centrul satului, între anii 1971-1973 și a fost pictată în aceeași perioadă, de călugărul Artemie de la Mănăstirea Nicula.

Locașul de cult a fost sfințit în anul 1974, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. La data de februarie 2018, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate la biserica parohială.

În localitatea Hașdate, în secolele XVIII-XIX, au activat câteva generaţii de iconari care au creat lucrări de xilogravură într-un stil aparte, având ca inspirație și stilul icoanelor de la Nicula.

În prezent, biserica se află în proces de restaurare și înfrumusețare, urmând a fi înzestrată cu un nou iconostas.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...