Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Luncani

de | mart. 9, 2024

La sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, sâmbătă, 9 martie 2024, când este comemorată și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Luncani, județul Cluj.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările efectuate până în prezent la noua biserică parohială cu hramul „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, sfântul lăcaș fiind pregătit pentru a fi împodobit cu pictură murală în tehnica frescă. În continuare, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Adi Vasile Lucian, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația liturgică și istorică a zilei.

În cadrul Liturghiei, cu prilejul Sâmbetei morților (Moșii de iarnă), au fost rostite ectenii pentru toți cei adormiți.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Theophilos”, dirijat de părintele Sebastian Zăhan. La chinonic, tânăra Stefania Petric a interpretat pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul paroh Adi Vasile Lucian, iar primarului comunei Luna, Aurel Giurgiu, i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetul Parohial și alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Biserica Ortodoxă din Luncani, monument istoric de secol XVIII, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”,  apare în documente ca fiind edificată în anul 1795. Lăcașul de cult a fost construit din piatră, are formă de navă, cu turnul în partea de apus, iar în partea de sud are un antreu închis prin care se face accesul, antreu numit de localnici ,,comarnic“.

În localitate se construiește o biserică nouă, cu hramul „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, piatra de temelie fiind pusă la data de 24 iunie 1995, de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. În prezent, biserica se află în stadiul finalizării lucrărilor de construcţie, urmând a fi împodobită cu pictură murală în tehnica frescă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...