Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Nima

de | sept. 14, 2024

La Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, sâmbătă, 14 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe credincioșii din Parohia Ortodoxă Nima, Protopopiatul Dej, județul Cluj.

De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Daniel Câmpeanu și alți clerici din Cercul pastoral Ocna Dej.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură în care le-a evidențiat credincioșilor principalele lecții pe care ni le oferă jertfa de răscumpărare a Mântuitorului Iisus Hristos.

„Îi urmăm Domnului Iisus Hristos în fața Crucii și înțelegem că ceea ce El a făcut înseamnă o lecție de viață pentru modul în care noi trebuie să privim viața și să ne descurcăm în situațiile pe care Dumnezeu le îngăduie în această succesiune de evenimente pe care o numim viață. În primul rând, trebuie să învățăm lecția răbdării. A doua lecție este legată de a-i vedea pe ceilalți ca frați și surori, iar suferința ne ajută să facem acest lucru. Aș evidenția a doua lecție numind-o lecția compasiunii. E nevoie de mult mai multă disponibilitate față de cei din jurul nostru. Iar cea de-a treia lecție este legată mai ales de comportamentul nostru, care trebuie să fie lipsit de agresivitate, și aș zice că aceasta este lecția blândeții. Blândețea înseamnă să te bucuri măsurat când cineva îți vrea binele, dar în același timp să nu te tulburi când cineva îți vrea răul și, în nicio formă, să nu reacționezi negativ. Suportând răul pe care ceilalți îl provoacă, ne asemănăm cu Domnul Hristos, iar asemănându-ne cu Hristos, cu ghilimelele de rigoare, îl obligi să îți fie alături”, a spus ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Sotirios”, dirijat de dr. Silviu Bălan, compus din studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, preotul paroh Daniel Câmpeanu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Prima atestare documentară a localităţii Nima este din anul 1225.

Biserica parohială din Nima, cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, a fost edificată între anii 1980-1987, iar între anii 1985-1986 a fost împodobită cu pictură, fiind realizată de pictorul Varga Iacob din Cluj, împreună cu echipa sa. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 27 septembrie 1987 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. În decursul timpului, biserica a fost restaurată și înfrumusețată.

Pe lângă actuala biserică parohială, în localitate se mai află alte două biserici. Una dintre acestea este un monument istoric, construit în 1774, în formă de navă, pe locul unei biserici mai vechi, menționată în conscripția din 1733. În anul 1946, credincioșii din Nima-cătun au amenajat o capelă în clădirea fostei școli, însă, odată cu evenimentele din 1948, aceasta a fost dezafectată și transformată în cămin cultural. În 1991 vechea capelă a fost redeschisă și repusă în funcțiune, iar între anii 2006-2008 a fost restaurată şi transformată în biserică, având forma de navă. A fost sfințită la data de 13 iulie 2008 de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

La data de 18 ianuarie 2015, comunitatea parohială a fost binecuvântată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

În localitatea Nima a copilărit o personalitate contemporană marcantă: academicianul Emil Burzo – președintele de onoare al Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...