Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Sălișca

de | dec. 18, 2022

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), 18 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea din Parohia Ortodoxă Sălișca, Protopopiatul Dej, județul Cluj.

Cu acest prilej, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor efectuate până în prezent la biserica parohială din localitate, cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”.

În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, preotul paroh Vlad Cristian Todoran, care este și responsabilul cu activitățile de tineret din Protopopiatul Dej, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, ce prezintă genealogia Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind pe tema „Vindecarea neamului”, în care a explicat că „Întruparea Domnului Hristos înseamnă o lume înnoită, o lume nouă, o lume vindecată”, iar Evanghelia de astăzi ne cheamă la o viață nouă în Hristos.

 

În cadrul Liturghiei, ierarhul a rostit o ectenie pentru odihna sufletului pr. Vasile Căprar, fost paroh al comunității din Sălișca, care a trecut la Domnul în anul 2018.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfântul Nectarie” din Dej. La chinonic, Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din Dej și interpreta de muzică populară Roxana Dârjan au cântat colinde.

La finalul slujbei, preotul paroh Vlad Cristian Todoran a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor care se implică în renovarea și înfrumusețarea bisericii. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhului i-a oferit în dar o icoană cu Sfântul Cuvios Benedict de Nursia și sora sa geamănă, Sfânta Scolastica.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale.

Scurt istoric

Parohia are și o biserică monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli  Mihail și Gavriil”, ce datează din secolul al XVII-lea, cunoscută drept „Biserica din Deal”.

Piatra de temelie a bisericii actuale, cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”, a fost pusă în anul 1946. Lucrările au fost întrerupte din cauza regimului comunist, dar cu toate acestea construirea bisericii a fost finalizată în anul 1974. Lăcașul de închinare a fost sfințit la data de 25 august 1974, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Între anii 1984-1986 s-a executat pictura bisericii, în tehnica tempera, de către pictorul Coriolan Munteanu.

La data de 24 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit Altarul de vară și a oficiat slujba sfeștaniei la casa parohială.

În prezent, biserica se află în proces de restaurare și înfrumusețare, urmând a fi pictată din nou, în tehnica frescă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Părintele Ioan Dâmbu, Cetăţean de onoare al comunei Zagra

Duminică, 21 iulie 2024, comunitatea euharistică din Zagra l-a primit pe noul său păstor duhovnicesc, în persoana Părintelui Vălean Ioan Grigore, după ce Părintele Ioan Dâmbu s-a pensionat, începând cu data de 1 iulie, în urma unei slujiri de aproape jumătate de veac...

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...