Binecuvântare arhierească în parohia Sălăjeni

de | apr. 26, 2021

Duminică, 25 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Sălăjeni, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului. Apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și arhid. Ionică Torcoș, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, pr. Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei și pr. Ciprian Boșca, secretarul Protopopiatului Șimleu Silvaniei.

De asemenea, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe preotul paroh Florin-Adrian Hosu, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate. În continuare, au fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la lăcașul de cult.

După rostirea cuvântului de învățătură, preotul paroh a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru distincție.

Localitatea Sălăjeni este aşezată în partea de nord-vest a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Bocșa, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1430, sub denumirea de Curitau (Equriteu), ajungând ca în anul 1966 să primească denumirea de Sălăjeni.

În ceea ce priveşte viața bisericească din acest sat, a existat o biserică de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ridicată în anul 1789, nu departe de actualul lăcaş de cult. În primăvara anului 1911, într-o casă bătrânească din localitatea Sălăjeni a izbucnit un incendiu, care a distrus mai bine de o treime din sat, printre care și lăcașul de cult, casa parohială și anexele acesteia, fiind salvată, cu mare greutate, școala.

Actuala biserică fost zidită din piatră și cărămidă, între anii 1923-1924 și târnosită în data de 5 octombrie 1924. Un moment important din istoria vieții bisericești a acestei localități a fost repictarea lăcașului de cult în tehnica frescă, de pictorul Mihai Pascariu, lucrare finalizată în anul 1998. De asemenea, în curtea bisericii se află un cimitir al eroilor în care au fost înmormântați, în data de 22 octombrie 1944, 25 de soldați români din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Între anii 2008-2009, Parohia Sălăjeni a fost păstorită de preotul Ionuț Pop, în prezent vicar eparhial al Episcopiei Sălajului, sub conducerea căruia s-au desfășurat numeroase lucrări de înnoire și înfrumusețare a lăcașului de cult.

Începând cu anul 2009, Florin-Adrian Hosu a fost numit preot al acestei parohii, sub păstorirea sa derulându-se o serie de ample lucrări ce au vizat consolidarea și înfrumusețarea bisericii, acțiuni care au fost încununate cu slujba de resfințire a lăcașului de cult, oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu, în data de 7 iunie 2015.

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Episcopia Sălajului
Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Liturghie Arhierească în Parohia Crișeni

Duminică, 4 februarie 2024, credincioșii Parohiei Crișeni au îmbrăcat straie de sărbătoare. În această zi binecuvântată de Dumnezeu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noua biserică a parohiei de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu un sobor de preoți și...