Binecuvântare arhierească în Parohia „Soborul Maicii Domnului” din cartierul clujean Făget

de | dec. 19, 2021

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), 19 decembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în Parohia „Soborul Maicii Domnului” din cartierul clujean Făget.

Cu acest prilej, de la ora 9:30, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit icoanele realizate în tehnica mozaic, pe zidurile exterioare ale bisericii. În continuare, în biserica parohială, ierarhul a oficiat Sfântă Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, pr. conf. univ. Ioan Bizău, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Petru Călin Cotîrlă, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca, preotul dr. Bogdan Chiorean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ideal ferm și ideal efemer”, în cadrul căruia a arătat cum trebuie să ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

 

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Călin Ionel Koblicska, pe seama Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Cluj-Napoca.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La chinonic, grupul de copii al parohiei, coordonat de prof. Paula Rad, a interpretat mai multe colinde.

La final, preotul paroh Petru Călin Cotîrlă a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire, i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. De asemenea, la finalul slujbei, le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.

La slujbă au participat numeroși credincioși, în frunte cu protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, și consilierul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, Liciniu Câmpean.

 

Scurt istoric

Parohia „Soborul Maicii Domnului” deservește comunitatea din cartierul clujean Făget, cartier ce a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare imobiliară și demografică sporită.

Piatra de temelie a bisericii parohiale a fost pusă în luna iulie a anului 2013. La data de 27 decembrie 2018, Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările de zidire a bisericii și a oficiat prima Sfântă Liturghie în noul lăcaș de cult.

În prezent, interiorul bisericii este pregătit pentru a fi pictat în tehnica frescă. Lucrările de realizare a picturii vor începe anul viitor, conform celor afirmate de preotul paroh Petru Călin Cotîrlă.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA