Binecuvântare arhierească la Centrul pentru vârstnici din Popești | Simpozion pe tema „Bucuria de a sluji”

de | ian. 29, 2023

În Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), 29 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Paraclisul „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sf. Mucenic Iulian din Tars” al Centrului pentru vârstnici din localitatea Popești, județul Cluj.

De la ora 10:00, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența beneficiarilor centrului și a altor credincioși. Din sobor au făcut parte: vicarul eparhial – preotul Dumitru Boca,  protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul Radu-Valeriu Bob – slujitorul paraclisului din cadrul Centrului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură. Pornind de la pilda femeii cananeence, ierarhul a vorbit pe tema „Mama – suferință, dragoste și multă rugăciune”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de doamna preoteasă prof. Maria Bob, împreună cu credincioșii prezenți.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a oficiat slujba parastasului pentru odihna sufletului credinciosului Horațiu-Iulian Șolea, fiul ctitorilor așezământului pentru vârstnici din Popești, precum și pentru preoteasa Juliana Schmemann.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul Radu Valeriu Bob.

Simpozionul „Bucuria de a sluji”, ediția I

După oficierea Sfintei Liturghii, în paraclisul așezământului, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a participat la Simpozionul „Bucuria de a sluji”, aflat la prima ediție, manifestare organizată în memoria preotesei Juliana Schmemann, soția parintelui Alexander Schmemann, unul dintre marii liturgişti consacraţi ai secolului trecut.

În cadrul manifestării au fost prezentate aspecte din viața și scrierile preotesei Juliana Schmemann, acestea oferind o perspectivă relevantă asupra rolului femeii în Biserică, în general, și al preotesei, în special, precum și idei specifice familiei: iubire, bucurie, viață, dragoste pentru carte și pentru aproapele.

Au conferențiat următorii invitați: doamna preoteasă dr. Nicoleta Pălimaru – redactor-șef al Editurii Renașterea, care a vorbit despre jurnalul Julianei Schmemann; doamna prof. Iulia Tegge, doctor în filologie, critic și istoric literar, a vorbit despre poetele Florența Albu, Constanța Buzea si Ileana Mălăncioiu; prof. înv. primar Cosmina Tămaș, de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, le-a vorbit celor prezenți despre cartea doamnei Marina Dumitrescu „Din amfora zilelor mele”; și doamna Bianca Mereuță – director editorial al Editurii Signatura și fondatoarea bibliotecii și a comunității „Ce le citim copiilor”, care a vorbit despre importanța cărților în viața noastră și despre cartea sa – „Chipul tău” – dedicată copiilor și ilustrată de Oana Hajos.

Manifestarea a fost moderată de preoteasa prof. Maria Bob, cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

La final, ierarhul le-a adresat participanților un cuvânt duhovnicesc și a apreciat subiectele de actualitate din cadrul manifestării culturale.

Scurt istoric

Așezământul social pentru vârstnici din Popești are momentan o capacitate de 14 locuri.

În cadrul Centrului este construit și un paraclis, cu hramurile „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sf. Mucenic Iulian din Tars”, fiind sfințit la data de 1 ianuarie 2020, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Din luna aprilie a aceluiași an se slujește în fiecare duminică și în sărbători, preotul Radu-Valeriu Bob fiind slujitor în cadrul paraclisului instituției.

În prezent, paraclisul centrului se află în stadiu de pictare, în tehnica frescă, pictura fiind executată de asist. univ. dr. Gabriel Solomon, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Atât așezământul social pentru vârstnici, cât și capela au fost ctitorite de familia Iuliu și Veronica Șolea, în memoria fiului lor Horațiu Iulian Șolea.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...