Binecuvântare arhierească la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Gherla

de | iun. 27, 2024

În fiecare an, la 29 iunie, Administrația Națională a Penitenciarelor marchează Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România. Cu două zile mai devreme, joi, 27 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat angajații și deținuții din Penitenciarul de Maximă Siguranță din Gherla, județul Cluj. Evenimentul a avut loc cu prilejul prăznuirii în avans a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, protectorii sistemului penitenciar din România.

Astfel, de la ora 9:00, în capela penitenciarului, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, starețul Mănăstirii Nicula – arhimandritul Nicolae Moldovan, preotul capelan Efrim Truța (Capela Penitenciarului Gherla), precum și alți preoți invitați.

La slujbă au participat autorități civile și militare, conducerea penitenciarului, personalul angajat şi persoane private de libertate din cadrul unității de detenție, precum și alți invitați.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre pocăință și dobândirea iertării păcatelor.

„Calea reabilitării în fața lui Dumnezeu este pocăința”, a subliniat Mitropolitul Clujului.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de câțiva deținuți.

La finalul slujbei, alocuțiuni au rostit directorul Penitenciarului de Maximă Siguranță din Gherla, comisar-şef de poliție penitenciară Răzvan Aldea, și preotul capelan Efrim Truța de la Capela Penitenciarului Gherla. Aceștia au mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la acest eveniment.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe preotul capelan Efrim Truța.

După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei a vizitat și secția de femei din cadrul penitenciarului. Ierarhul le-a adresat deținutelor sfaturi și îndemnuri, le-a binecuvântat și le-a oferit cărți duhovnicești.

La Gherla își ispășesc pedeapsa peste o mie de persoane. Odată ajunși după gratii, mulți deținuți încearcă să găsească drumul spre calea cea dreaptă. Preotul închisorii, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă și de acordarea serviciilor de asistență religioasă și consiliere spirituală  pentru deținuții care solicită acest lucru.

Activități de formare și proiecte misionar-pastorale pentru reintegrarea deținuților

În perioada 26-27 iunie 2024, la Penitenciarul Gherla, în cadrul proiectului de activitate „Sfinții Apostoli Petru și Pavel – modele de misiune creștină. Repere pentru activitatea social-misionară a preotului de penitenciar”, s-au desfășurat o serie de activități menite să asigure continuitatea intervenției persoanelor private de libertate printr-o colaborare a preotului capelan cu preoții din comunitate, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor statului și asociații creștin-ortodoxe.

Cu acest scop, miercuri, 26 iunie, a avut loc conferința „Metode de pastorație împărtășite de preoți din sistemul civil recunoscuți pentru experiența lor în mediul bisericesc”. Alături de preoții de penitenciar din regiunea nord-vest, la conferință au participat preotul coordonator de la nivelul ANP, preoți din Protopopiatul Gherla, reprezentanți ai Primăriei municipiului Gherla, AJOFM – filiala Gherla, Asociația „Oastea Domnului”, precum și preoții pensionari care au activat în Penitenciarul Gherla, Drăgan Adrian și Doru Antoneac, conform paginii oficiale de Facebook a Penitenciarului Gherla.

În cadrul conferinței, discuțiile principale s-au axat pe implementarea Proiectului „Tradiție și Actualitate în Biserica Ortodoxă Română” (TABOR), prin care se dorește o mai bună reintegrare socială a persoanelor private de libertate.

Sf. Ap. Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar din România

Patriarhia Română și Ministerul Justiției au încheiat protocoale privind desfășurarea asistenței religioase în sistemul penitenciar românesc, în anul 1993 (art. 15) și în anul 1997 (art. 10), conform cărora Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost declarați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Totodată, conform Legii 293, articolul 77, din 28 iunie 2004, privind Statutul funcționarilor publici din Administrația Națională a Penitenciarelor, se arată că „ziua de 29 iunie se proclamă ca Zi a personalului din sistemul administrației penitenciare”, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În unitățile penitenciare din țara noastră au fost înființate biserici, capele și paraclise, unde există câte un preot ortodox care, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă și de acordarea serviciilor de asistență religioasă și consiliere spirituală pentru deținuții care solicită acest lucru.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Penitenciarul Gherla / Facebook

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel” de la Rebra-Parva

Hramul Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel” de la Rebra-Parva

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sâmbătă, 29 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea...

Inaugurarea grădinii Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca

Inaugurarea grădinii Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat vineri, 28 iunie 2024, la inaugurarea grădinii Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, un loc destinat găzduirii de...