Binecuvântare arhierească pentru credincioșii cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca

de | nov. 11, 2023

În ziua cinstirii Sfântului Mare Mucenic Mina, sâmbătă, 11 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfinții Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului” a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca, cu prilejul Zilei Naţionale a Surzilor din România, zi marcată anual la data de 9 noiembrie.

De la ora 10:00, la demisolul Bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din cartierul clujean Între Lacuri, unde își are sediul Parohia misionară a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența a numeroși credincioși, printre care s-au aflat și persoane cu deficiențe de auz și vorbire. Pentru aceștia s-a tradus întreaga slujbă în limbaj mimico-gestual, de către părintele paroh Adrian Petrescu, păstorul duhovnicesc al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca.

Din soborul slujitor au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Valer Bel – cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, secretarul Protopopiatului Cluj II – preotul paroh Adrian Petrescu, care este și păstorul duhovnicesc al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca, precum și alți clerici invitați.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri pastorale.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al parohiei, fiind traduse în limbaj mimico-gestual.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe părintele paroh Adrian Petrescu.

La finalul slujbei, părintele paroh Adrian Petrescu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei misionare a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale i-a dăruit un tablou artistic, cu tema „Troița”, realizat de doamna preoteasă Livia Petrescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Episcop-vicar Benedict i-a binecuvântat pe fiecare în parte și le-a dăruit cărți de rugăciuni.

Misiune în rândul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire

Parohia „Sfinții Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului” a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca a fost organizată începând cu anul 2000. La început credincioșii comunității au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbul Rotund, iar din anul 2003 slujbele religioase se săvârșesc la demisolul Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” de pe strada Târnavelor, nr. 4, din cartierul clujean Între Lacuri. Sfânta Liturghie și celelalte slujbe religioase sunt săvârșite de către preotul comunității, prin limbajul mimico-gestual.

Comunitatea parohială este formată din aproximativ 100 de persoane cu deficiențe de auz și vorbire, fiind păstorită de către preotul Adrian Petrescu, cel care este și secretar al Protopopiatului Cluj II, precum și profesor de religie asociat la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

Ziua Naţională a Surzilor din România, marcată anual pe 9 noiembrie, a fost stabilită în 1995, la Congresul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România. Prima asociație a persoanelor care suferă de surditate s-a constituit pe data de 9 noiembrie 1919, sub patronajul Reginei Maria și a purtat numele de „Asociaţia Amicală a Surdo-Muţilor din România”. Ȋn prezent, drepturile persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire sunt apărate de Asociația Națională a Surzilor din România.

Scurt istoric al bisericii gazdă

Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Cluj-Napoca, situată pe strada Târnavelor, a fost construită între anii 1984-1990. Între anii 2005-2008 a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc pr. Tuluc Damian din Mociu, asistat de colaboratorii săi. În ultimii ani, lăcașul a trecut prin ample lucrări de înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, fiind sfințit la data 19 octombrie 2019, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Biserica este una atipică, fiind construită după arhitectura blocurilor din zonă, fără turle sau cruci, pentru a nu deranja autoritățile vremii.

Născută pe ascuns, în anii comunismului, într-o clădire industrială, Parohia „Sfântul Proroc Ilie” găzduieşte la demisol, pe lângă Parohia misionară „Sfinții Mărturisitori Ardeleni” a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire, Galeria „Horeb”, denumită după muntele în peştera căruia a vieţuit Sfântul Proroc Ilie, fiind primul spaţiu de artă contemporană din spaţiul ortodox, aflat sub cupola unei biserici. Înfiinţată în anul 2009, la initiativa părintelui paroh Vasile Istrate, absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, şi a antropologului şi muzeografului Florin Gherasim, Galeria „Horeb” a găzduit expoziţiile unor pictori români de renume. În anul 2019, Galeria a fost reamenajată și se numește „Relicvar”. Părintele Istrate crede cu tărie că „biserica trebuie să îşi redescopere şi rolul ei cultural, fiindcă arta tot în biserică s-a născut”, astfel Galeria găzduieşte săptămânal activităţi şi întâlniri cu copiii şi tinerii din parohie.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...