Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Breaza. Mitropolitul Andrei – Cetățean de Onoare al comunei Negrilești

de | feb. 24, 2019

În Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, 24 februarie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Breaza, comuna Negrilești, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohiei construită acum 120 de ani. Din sobor au făcut parte consilierul administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Beclean, pr.Vicențiu Doru Zinveliu, starețul Mănăstirii Rohia, arhim. Macarie Motogna, fiu al satului, preotul paroh, pr. Daniel Țermure, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Modele absolute de pocăință”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La final, IPS Andrei a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.

Apoi, părintele paroh Daniel Țermure i-a mulțumit Ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credincioșilor din Breaza. Totodată, i-a oferit o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lăcasului de cult.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe părintele paroh Daniel Țermure, cu dreptul de a purta brâu roșu. De asemenea, primarul comunei Negrilești, Dumitru Costin, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar membrii comitetului și consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în straie populare.

La finalul Sfintei Liturghii, primarul comunei Negrilești, Dumitru Costin, a acordat titlul de Cetățean de Onoare al comunei Negrilești: Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, exarhului mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Arhim. Motogna Macarie, fiu al satului Breaza, și președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Istoricul bisericii parohiale

Conform documentelor, în anul 1733 satul avea o biserică despre care nu se cunosc date privitoare la ctitor, meșteri și data construirii. Actuala biserică de zid, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost construită între anii 1898-1899, iar de-a lungul timpului, biserica a fost reparată, dotată și înfrumuțesată cu pictură de Constantin Bumbu (1979-1980). Biserica are 3 clopote, pe clopotul cel mic scrie „ANNO 1788” și s-a păstrat din vechea biserică de lemn, alături de valoroase icoane pe lemn și pe sticlă, care se află în colecția Sfintei Mănăstiri de la Nicula. În 10 iulie 1999, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la construirea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească.

Mai multe fotografii găsiți AICI

În Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, 24 februarie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului,…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 24 februarie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...