Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Caila, județul Bistrița-Năsăud

de | dec. 13, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 28-a după Rusalii (a Sfinților Strămoși – Pilda celor poftiți la cină), 13 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat pe credincioșii din Caila, Protopopiatul Beclean, județul Bistrița-Năsăud. De aproape 50 de ani, de la sfintirea bisericii, nu a mai fost un ierarh în satul lor.

Cu acest prilej, în biserica parohială ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, starețul Mănăstirii Nușeni, protosinghelul Paisie Iloaie, preotul paroh Adrian Datu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat faptul că Sfânta Liturghie este Ospățul Credinței, la care trebuie să participăm cu toții, fără să ne găsim scuze.

„Ospățul Credinței este Sfânta Liturghie, la care ne aflăm. Domnul Iisus Hristos ne cheamă la Ospățul Credinței. Prescura și vinul, pe care dumneavoastră le-ați adus, la rugăciunea preotului, se prefac în Trupul și Sângele Domnului Hristos, iar noi toți suntem poftiți, cu frică și cu dragoste, să ne apropiem, să participăm la Ospățul Credinței, la masa cea sfântă.

(…) Ne pregătim pentru Crăciun; cel mai important lucru, în ziua Nașterii Domnului, este Sfânta Liturghie. Pe Dumnezeu Îl așteptăm, și El vine! Cu siguranță, se pot găsi multe scuze, de pildă, acum, ne-am putea scuza că suntem în plină pandemie și ne este teamă să mergem la biserică, însă la Sfânta Liturghie trebuie să venim pentru că e Ospățul Credinței. Sfântul Pavel, ca să îi convingă pe creștinii din Corint, le zicea așa: «Ca unor înţelepţi vă vorbesc. Judecaţi voi ce vă spun. Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtăşirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtăşirea cu trupul lui Hristos?» (I Corinteni 10, 15-16)  Se vede că și cei din Corint erau delăsători și atunci Sfântul Apostol Pavel a încercat să îi convingă că nu e bine să lipsească de la Ospățul Credinței”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Transylvania Byzantica” din Bistrița.

Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Adrian Datu. Epitropul Valentin Țigăoan și cântărețul bisericesc Ioan Bujor (cântăreț de peste 40 de ani în satul Caila), au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar doamna contabil Leontina-Mărioara Bungărdean a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au fost distinși cu diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

Sfânta Liturghie a fost oficiată cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, în prezența credincioșilor și a oficialităților locale și județene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Caila, filie a Parohiei Şieu-Sfântu, din Protopopiatul Beclean, a fost construită pe temelia vechii biserici, în perioada 1971-1974, păstrându-se doar iconostasul, care datează din secolul al XVIII-lea.

Între anii 1972-1974 a fost împodobită cu pictură tradițională în tehnica tempera, lăcașul de cult fiind sfințit la data de 22 septembrie 1974, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, paroh fiind preotul Vicențiu Doru Zinveliu, actualul protopop de Beclean.

În ultima perioadă, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, fiind schimbat acoperișul și altele.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

12 iunie – Sf. Cuv. Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul

1. Sfântul Cuvios Onufrie cel Mare a fost un mare sihastru din Egipt şi a trăit pe la anii 350-400. După ce a stat o vreme într-o mănăstire din părţile Tebaidei, a plecat în pustie, unde 60 de ani nu a văzut faţă de om. L-a găsit aici Sfântul Cuvios Pafnutie, care a...

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Documentar | Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie”

Asociatia Filantropica „Sfantul Onufrie” are ca scop dezvoltarea, valorificarea si promovarea potentialului individual, de grup si colectiv a oricăror categorii de persoane, fundamentul acțiunilor sale fiind iubirea față de aproapele. Pe langa promovarea valorilor...

Unitate creştină

Unitate creştină

Domnul Iisus Hristos, Cel care ne-a iubit atât de mult încât s-a întrupat ca să ne mântuiască, s-a rugat Tatălui ca toţi cei ce vor crede în El, ca noi toţi cei ce suntem urmaşi ai apostolilor, să fim una. Despre această unitate pe care o doreşte Domnul Hristos vreau...

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Maica Siluana Vlad a murit la vârsta de 77 de ani

Stareța mănăstirii „Sf. Siluan Athonitul” din Iași, Schimonahia Siluana Vlad, a trecut la Domnul în seara zilei de marți, 8 iunie 2021, la mai puțin de două săptămâni de la împlinirea vârstei de 77 de ani.  Anunțul a fost făcut de Pr. Constantin Sturzu, purtătorul de...