Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Herina

de | dec. 24, 2018

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, 23 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei Herina, comuna Galații Bistriței, județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a binecuvântat lucrările efectuate la biserica parohiei, în ultima perioadă.

Astfel, de la ora 10:00, Înaltpreasfințiul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte consilierul cultural al Arhiepiscopiei, pr Bogdan Ivanov, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, preotul paroh Ioan Păcurari, alături de alți preoți invitați din parohiile învecinate.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Îl așteptăm pe Dumnezeu să ne mântuie de rău”, în care a vorbit despre importanța nașterii Pruncului Iisus Hristos mai ales în sufletele noastre.

În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Aurel Duca, pe seama parohiei Mihăieşti, filia Topa Mică, Protopopiatul Huedin.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de stundenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La priceasnă, ansamblul folcloric „Doinița” al Cercului Militar Bistrița, coordonat de interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, i-a colindat pe cei prezenți.

Prezente la Sfânta Liturghie au fost și oficialitățile locale și județene, printre care subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ciprian Ceclan-Oprea, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica și primarul comunei Galații Bistriței,Vasile Găurean.

După slujbă, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat un parastas întru pomenirea vrednicilor slujitori ai comunităţii din Herina, trecuţi la cele veşnice.

Este vorba despre preotul Sever Groza, sub păstorirea căruia s-a ridicat actuala biserică în anul 1907, apoi Popa Augustin şi preoteasa Angelina – rudă cu poetul George Coşbuc, preoţii Sonea, Bartoş şi Stanciu. În acelaşi timp, au fost pomeniţi la slujba parastasului și învăţătorul Emil Bartoş şi Alexandru Bilegan, participanţi la Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, precum și cântăreții și paraclisierii parohiei.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat părintelui paroh Ioan Păcurari – Crucea Centenar „Mihai Vodă”, iar domnului Vasile Găurean, primarul comunei Galații Bistriței – Ordinul Centenar „Mihai Vodă”. De asemenea, consiliul și comitetul parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

Mai multe fotografii găsiți AICI 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA