Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din localitatea Cetan
Photo Credit To Darius Echim
Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din localitatea Cetan

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din localitatea Cetan

În Duminica a XVII-a după Rusalii, numită și a femeii Cananeence, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Cetan, comuna Vad, județul Cluj.

Cu această ocazie, duminică, 10 februarie 2019, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte inspectorul eparhial, pr. Vasile Nemeș, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Dej, pr. Ioan Buftea, parohul bisericii, pr. Mircea Bogdan Oprea, alături de alți preoți invitați.

După citirea evangheliei duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Părinți chinuiți”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La momentul pricesnei, un grup de copii al Școlii Gimnaziale Vad, coordonați de înv. Aurica Boian, a interpretat pricesne și cântece patriotice.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit cele 4 cruci, care urmează să fie așezate pe biserică, înlocuindu-le pe cele vechi.

La final, Părintele Paroh i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea comunității ortodoxe din satul Cetan.

Diplome și distincții

Pentru activitatea rodnică, pr. paroh Mircea Bogdan Oprea a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta cruce. De asemenea, primarului comunei Vad, Prunean David, IPS Andrei i-a conferit „Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin”,  iar celorlalți binefăcători le-a oferit Diplome de aleasă cinstire.

Istoric

Biserica Parohiei Cetan cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost construită între anii 1909-1910. Construcția este de tipul navă, cu un singur turn clopotniță la intrare.

Parohia a trecut prin mai multe schimbări majore, fiind inițial majoritar ortodoxă (1760 – 1762). În anul 1774 uniții au ocupat biserica cu forța, parohia devenind unită. În anul 1948, preotul unit Neagoș Emil a trecut cu toți enoriașii în Biserica Ortodoxă.

Mai multe fotografii găsiți AICI

În Duminica a XVII-a după Rusalii, numită și a femeii Cananeence, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 10 februarie 2019

Autor

Darius Echim

Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, masterand al aceleiași unități de învățământ superior și student senator în Senatul Universității Babeș-Bolyai. Din ianuarie 2018 este corespondent Trinitas TV în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, fotograf și redactor-colaborator la Radio Renașterea.

Articole pe aceeași temă

Distribuie