Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

de | mart. 26, 2023

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea parohială din Poiana Ilvei, județul Bistrița-Năsăud.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.

Din sobor au făcut parte: protopopul Năsăudului – preotul Ioan Dâmbu, secretarul de cabinet a ierarhului – arhidiaconul Sergiu Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare – protosinghelul Daniil Ureche, preotul paroh Marian Steopoaie, fostul paroh – preotul pensionar Leon Pop și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a făcut un apel la lectura textelor duhovnicești și i-a îndemnat pe credincioși să citească cartea „Scara” a Sfântului Ioan Scărarul, care este un ghid pentru viața duhovnicească. De asemenea, ierarhul a spus că folositoare nu este doar lectura, ci și aflarea unui părinte duhovnicesc, a unei persoane cu har, care să te învețe în mod practic cum se fac lucrurile.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, corul de tinere al parohiei a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, părintele paroh Marian Steopoaie a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, Preasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, ocrotitorul bisericii parohiale.

După oficierea Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar Benedict a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate la căminul cultural din localitate.

Scurt istoric

Biserica „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” din Poiana Ilvei a fost ridicată între anii 1900-1903, prin truda credincioșilor din sat și sub îndrumarea duhovnicească a preotului Ştefan Buzilă. De-a lungul timpului, lăcașul de cult a fost renovat de mai multe și între anii 2000-2002 a fost pictat în tehnica tempera grasă. La data de 7 iulie 2002, Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare și a sfințit pictura.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...