Binecuvântare arhierească pentru credincioșii Parohiei „Sf. Ap. Andrei” din Cluj-Napoca

de | mart. 14, 2021 | Actualitatea religioasă

În Duminica izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză), 14 martie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica parohială, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Petru Stanciu, care este și profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea și pr. lect. univ. dr. Paul Siladi, cadre universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, precum și preotul Vasile-Dorel Pop, parohul comunității din Coșeiu (jud. Sălaj).

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Postul integral”, în cadrul căruia a vorbit despre importanța postului, evidențiind faptul că trebuie „să postim atât de bucate, cât și de răutate”.

De asemenea, a vorbit despre cele patru cuie ale răstignirii duhovnicești, care ajută omul să lupte cu patimile și să le biruiască: aducerea aminte de moarte, aducerea aminte de judecată, aducerea aminte de rai şi aducerea aminte de iad.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Neamțiu, pe seama Parohiei Cetan, din Protopopiatul Dej.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Petru Stanciu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Apostol Andrei”, din cartierul clujean Andrei Mureșanu, a fost înființată la data de 8 martie 1991. Prima dată s-a slujit într-o bisericuță din lemn. Începând cu anul 1994, parohul de atunci, preotul Liviu Ștefan, vicar eparhial la acea vreme (1991-2002), a demarat construcția bisericii și clopotniței actuale.

Lăcașul de cult, cu hramul „Sfântul Apostol Andrei”, a fost realizat într-un stil arhitectural ce amintește de Bolnița de la Cozia, fiind sfințit la data de 15 iunie 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Petru Stanciu, profesor de muzică la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, alături pe preotul coslujitor Cristian Sonea, cadrul universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

 

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...