Binecuvântare arhierească pentru credincioșii Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

de | ian. 13, 2019

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfântul Apostol Toma”, din cartierul clujean Mărăști.

De la ora 10:00, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, arhim. lect. Benedict Vesa, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, pr. Alexandru-Constantin Ciui, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. Ioan Chirilă, directorul Seminarului Teologic Ortodox, pr. lect. Liviu Vidican Manci, preotul paroh Dănuț Goga, preotul slujitor Marius Goga și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Iisus Hristos, Lumina lumii”.

 

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ciprian Gheorghe Stănișor, pe seama parohiei Ciceu Corabia, din Protopopiatul Beclean.

La finalul slujbei, părintele Marius Goga a subliniat importanța zilei, a mulțumit Înaltpreasfințitului pentru prezență și binecuvântare și, de asemenea, pentru prezența sa la manifestarea cultural-artistică, organizată de parohia Sfântul Toma pentru a marca anul omagial al satului românesc, ca o recunoștință pentru toți enoriașii și binefăcătorii parohiei. Evenimentul a avut loc sâmbătă seara la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, iar astăzi a culminat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Cu acest prilej, au fost oferite o seamă de distincții: preotului paroh Dănuț Goga, ÎPS Părinte Andrei i-a oferit Crucea Centenar „Mihai Vodă”.

De asemenea, Ordinul Centenar „Mihai Vodă” a fost oferit domnului ministru prof. Vasile Pușcaș, prof. univ. dr. Vasile Sebastian Dâncu, ing. Ovidiu Turc, ing. Ovidiu Mureșan, domnul Liviu Neag a fost distins cu ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin.”, iar doamna Sanda Tarko a primit Diplomă de aleasă cinstire.

Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 1993.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a lăcașului de cult.

Acestea au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2006 biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.

Biserica, situată pe Calea Dorobanților, are formă de cruce, cu o singură turlă, însă, un element unic în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare.

Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte şase Apostoli, iar în faţă sunt reprezentaţi Sfântul Apostol Toma şi Sfântul Apostol Pavel.

Mai multe fotografii găsiți AICI

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 13 ianuarie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...