Binecuvântare arhierească pentru credincioșii turdeni, cu ocazia Sfintelor Paști

de | apr. 17, 2023

În a doua zi a Sfintelor Paști, luni, 17 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe credincioșii din municipiul Turda.

Cu acest prilej, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, care este și parohul Parohiei Turda I, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Grigore Marchiș (Parohia Turda III), duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă – arhimandritul Ilie Hanuschi și directorul Centrului de Recuperare Psihoneuromotorie pentru copii cu handicap „Sfânta Irina” din Turda – preotul Florian Șimonca.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Rugăciunea si darurile Învierii”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei din Turda, dirijat de diaconul Stelian Marțiș.

La finalul slujbei, protopopul Alexandru Rus a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Turda, aflată în centrul oraşului, a fost edificată între anii 1926-1935, în timpul păstoririi preotului Iovian Mureşan, ctitorul lăcașului de cult. Biserica a fost sfințită la data de 3 noiembrie 1935.

Pictura interioară s-a realizat între anii 1935-1938. Pictorul Paul Molda, din Bucureşti, a pictat altarul, iconostasul şi amvonul, precum și coloanele, arcadele de sub galerii şi cor. Icoanele de pe catapeteasmă şi amvon au fost executate în culori de ulei, fondurile fiind din aur veritabil. A doua etapă a lucrării de pictură a fost realizată de pictorul Gheorghe Belizarie, din Piteşti. Pictura a fost executată în tehnica pompeiană, adică pictura mată, cu ulei, ceară şi terebentină, în stilul curat bizantin, folosindu-se aur veritabil.

Spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Catedrala a fost grav avariată, atât în exterior, cât şi în interior. La începutul lunii februarie 1946, pictura sfântului lăcaș a fost reparată, iar în anul 1986, între lunile ianuarie-martie, a fost restaurată în totalitate. În ultimii ani, pictura a fost curățată, lucrările efectuate fiind binecuvântate de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la data de 14 noiembrie 2021.

În luna octombrie a anului 1956, la Catedrala din Turda a fost înființată Parohia Turda III, datorită creșterii numărului credincioșilor ce aparțineau de catedrală.

În prezent, în cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia Turda I, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Rus, care este și protoiereul Protopopiatului Turda, și Parohia Turda III, avându-l ca paroh pe preotul Grigore Marchiș.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA