Binecuvântare arhierească pentru profesorii și elevii Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca

de | mart. 8, 2024

Vineri, 8 martie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a vizitat pe profesorii și elevii Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, în paraclisul cu hramul „Buna Vestire” din incinta liceului, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, în prezența conducerii școlii, a cadrelor didactice și a elevilor cu deficiențe de auz și vorbire. Pentru aceștia, slujba a fost tradusă în limbaj mimico-gestual de către părintele Adrian Petrescu, păstorul duhovnicesc al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca (Parohia „Sfinții Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului” a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca), care este și secretarul Protopopiatului Cluj II, precum și profesor de religie asociat la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz. Din soborul slujitor au făcut parte protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui și secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri duhovnicești.

Părintele Adrian Petrescu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale i-a dăruit o icoană cu Sfântul Cuvios Benedict de Nursia, fiind realizată de un elev de la Liceul  Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Episcop-vicar Benedict i-a binecuvântat pe profesorii și elevii prezenți și le-a dăruit cărți de rugăciuni, iar pentru biblioteca școlii a oferit 20 de exemplare din Noul Testament cu Psalmii.

Scurt istoric

Paraclisul cu hramul „Buna Vestire” din incinta Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca a fost amenajat la începutul anului 2006, cu acordul conducerii școlii și cu binecuvântarea arhierească a Mitropolitului Bartolomeu Anania. Paraclisul a fost binecuvântat la data de 11 aprilie 2006, de Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În fiecare săptămână, în timpul anului școlar, miercuri dimineața, de la ora 7:30, este oficiată Sfânta Liturghie, iar la cerere este oferită asistență religioasă, pe lângă orele de religie din programa școlară. De asemenea, sunt organizate diverse activități duhovnicești și recreativ-educative, seri de film etc. Toate cele amintite sunt inițiate și coordonate de preotul Adrian Petrescu, păstorul duhovnicesc al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca (Parohia „Sfinții Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului” a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca), cel care este și secretar al Protopopiatului Cluj II, precum și profesor de religie asociat la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

Misiune în rândul persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din cele două județe ale Arhiepiscopiei Clujului

Județul Cluj

Parohia „Sfinții Ierarhi și Mărturisitori Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei, și Iosif, Episcopul Maramureșului” a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Cluj-Napoca a fost organizată începând cu anul 2000. La început credincioșii comunității au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Dâmbul Rotund, iar din anul 2003 slujbele religioase se săvârșesc la demisolul Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” de pe strada Târnavelor, nr. 4, din cartierul clujean Între Lacuri. Sfânta Liturghie și celelalte slujbe religioase sunt săvârșite de către preotul comunității, prin limbajul mimico-gestual.

Comunitatea parohială este formată din aproximativ 100 de persoane cu deficiențe de auz și vorbire, fiind păstorită de către preotul Adrian Petrescu.

Ziua Naţională a Surzilor din România, marcată anual pe 9 noiembrie, a fost stabilită în 1995, la Congresul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România. Prima asociație a persoanelor care suferă de surditate s-a constituit pe data de 9 noiembrie 1919, sub patronajul Reginei Maria și a purtat numele de „Asociaţia Amicală a Surdo-Muţilor din România”. Ȋn prezent, drepturile persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire sunt apărate de Asociația Națională a Surzilor din România.

Județul Bistrița-Năsăud

În prezent, la demisolul bisericii parohiale „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Bistriţa slujește preotul misionar Cătălin Mileșan, care oficiază slujbele în limbaj mimico-gestual pentru comunitatea surdo-muților din Bistrița. Acesta este singurul preot din județul Bistrița-Năsăud care știe să traducă în limbajul semnelor rugăciunile și Sfânta Liturghie, fiind hirotonit preot în anul 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pentru a păstori comunitatea surdo-muților din județul Bistrița-Năsăud.

În cei opt ani de slujire sacerdotală, părintele Cătălin a reușit să-i unească și să formeze o comunitate activă. Împreună cu ei se implică în diverse acțiuni, inclusiv în afara bisericii, pe unii reușind chiar să îi angajeze și să-i integreze în societate. Totodată, acesta este interpretul lor în diverse cazuri unde este nevoie de traducere.

La data de 26 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat noul sediu al Asociației Naționale a Surzilor din România – Filiala Bistrița. Situat în Piața Centrală, nr. 22, sediul a fost amenajat corespunzător pentru a deservi nevoile persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. În noul spațiu au loc activități culturale, de socializare, precum și de consiliere și îndrumare.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...