Binecuvântare arhierească și sfințire de capelă mortuară în Parohia Răscruci

de | mart. 27, 2022

În Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), 27 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Răscruci, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din localitate.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, arhidiaconul Ionică Torcoș, preotul paroh Dan Balog, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Răstignire duhovnicească”, vorbindu-le credincioșilor despre importanța postului și a nevoințelor.

„În Postul Mare, iubiți frați și surori, încercăm și noi să ne nevoim, să postim, să fim buni, să postim și de bucate, dar mai ales de răutate. Atunci putem spune împreună cu Sfântul Apostol Pavel: «M-am răstignit împreună cu Hristos; şi acum nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine». Lucrul aceste dorim să îl facem în Postul Mare, să ne răstignim împreună cu Hristos; și acum nu mai trăim noi, ci Hristos trăiește în noi. E perioadă prielnică pentru această lucrare sfântă, iar Domnul Hristos, în Duminica de astăzi – a Sfintei Cruci – ne invită pe toți: «Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie»”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a vorbit și despre cele patru cuie ale răstignirii duhovnicești, care ajută omul să lupte cu patimile și să le biruiască: aducerea aminte de moarte, aducerea aminte de judecată, aducerea aminte de rai şi aducerea aminte de iad.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La finalul slujbei, preotul paroh Dan Balog a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit o icoană cu Maica Domnului, ocrotitoarea parohiei, o candelă și un aranjament floral. Totodată, primarul comunei Bonțida, Aurel Emil Cărhaț, i-a dăruit ierarhului o Plachetă de Recunoștință, „în semn de gratitudine, aleasă prețuire și mulțumire pentru implicarea în slujirea și transmiterea credinței ortodoxe în comunitatea din Răscruci”.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Dan Balog. Primarului comunei Bonțida, Aurel Emil Cărhaț, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar membrilor Consiliului Parohial și altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

De asemenea, elevii de la Școala Profesională Răscruci, care au participat la concursul online internațional „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, au fost binecuvântați de Părintele Mitropolit Andrei și au primit diplome de participare, cărți duhovnicești și alte daruri. Concursul a fost organizat în luna decembrie 2021, de  Mitropolia Clujului, Sălajului și Maramureșului, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cu Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca şi cu Platforma educaţională „red-religie.ro”.

După oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a sfințit capela mortuară din localitate, construită în perioada martie 2021 – martie 2022, cu sprijinul Consiliului Local al comunei Bonțida, de care aparține teritorial localitatea Răscruci.

Evenimentul a avut loc în prezența oficialităților locale, a fiilor satului, a numeroși credincioși și tineri îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj, a fost construită între anii 1938-1940, fiind sfințită în anul 1966, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Începând cu anul 2014, lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la interior, cât și la exterior, în timpul păstoririi preotului Ioan Câmpean. În urma acestor lucrări, la data de 29 septembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit biserica parohială și a sfințit iconostasul și pictura bisericii – realizată în tehnica frescă, în perioada 2014-2019, de pictorul Florin Olari, împreună cu colaboratorii săi.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dan Balog.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Dumitru Cucură

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA