Binecuvântare arhirească cu ocazia hramului în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca

de | aug. 14, 2022

În fiecare an, la data de 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuieste Adormirea Maicii Domnului sărbatoare cunoscută în popor sub denumirea de Uspenia sau Sfânta Maria Mare. Această sărbatoare comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului. Sărbatoarea mărturisește că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească al lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.

Duminica a 9-a după Rusalii a fost una de dublă bucurie pentru credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, care au celebrat hramul printr-o Sfântă Liturghie Arhierească, prilejuită de prezența Preasfnțitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți. Biserica și curtea au devenit neîncăpătoare pentru credincioșii prezenți în număr mare, unii dintre ei îmbrăcați în costume populare, pentru a marca așa cum se cuvine acest mare praznic și a aduce cinstirea în egală măsură cuvenită Maicii Domnului.

Evenimentul a debutat la ora 8:30, cu Utrenia, urmată de momentul întâmpinării ierarhului și Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte între alții părintele paroh Dan Hognogi, protopopul de Cluj 1, părintele Bogdan Chiorean, directorul Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, părintele Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Ortodox Român din Cluj-Napoca, precum și doi dintre slujitorii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, arhidiaconii Ioan Bindea și Cristian Deneș.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Synavlia”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Macarie a adresat un cuvânt de învățătură având ca temă figura Maicii Domnului:

Vrem să trăim această sărbătoare măreață și să cerem mijlocirea Mamei cerești pentru noi, pentru cei dragi ai noștri și pentru cei care s-au încredințat rugăciunilor noastre.

Ierarhul a acordat distincția „Crucea Nordului” părintelui paroh Dan Hognogi, părintelui Liviu Vidican Manci, precum și celor doi arhidiaconi, Cristian Deneș și Ioan Bindea, toți fii ai satului Spermezeu. Au mai primit distincții membri ai Consiliului Parohial, precum și trei istorici importanți ai Cetății, academicianul Ioan Bolovan, profesorul universitar Ioan Cârja și cercetătorul Mircea Gheorghe Abrudan.

Preasfințitul Părinte Macarie le-a înmânat numeroșilor credincioși prezenți iconițe cu Maica Domnului „Alăptătoarea” (Galaktotrofousa”), după originalul care se găsește la casa părintească a ierarhului din satul natal Spermezeu.

De asemenea, credincioșii s-au închinat la două icoane ale Maicii Domnului: Maica Domnului grabnic ajutătoarea și Maica Domnului Stareța.

Părintele paroh Dan Hognogi a adresat cuvinte de mulțumire ierarhului pentru prezență și împreună slujire, ca dealtfel și celorlalți părinți din sobor, precum și tuturor celor care s-au implicat la buna desfășurare a evenimentului, membri ai Consiliului Parohial, credincioși, oameni de bine.

Zilele hramului în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” au continuat sâmbătă seară, cu Vecernia Mare cu Litie, Paraclisul Maicii Domnului, Prohodul Maicii Domnului și procesiunea tradițională cu icoana Fecioarei Maria.

Sărbătoarea închinată Maicii Domnului continua luni, 15 august, cu „Acatistul Adormirii Maicii Domnului” și Sfânta Liturghie, urmată de un mini-concert de pricesne susținut de Cosmina Șeulean.

Foto aici:

Text și foto: Pr. Marius Cristian FOCȘANU

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...