Binecuvântarea arhierească în Parohia Soporu de Câmpie

de | oct. 23, 2022

În Duminica a 23-a după Rusalii (a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor), 23 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare efectuate la casa parohială.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Învierea Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, diac. lect. univ. dr. Stelian Pașca-Tușa – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, starețul Mănăstirii Soporu de Câmpie – ieromonahul Matei Motentan, preotul paroh Ioan Someșan, precum și alți preoți invitați. La slujbă a participat și ctitorul bisericii parohiale și fostul paroh – preotul pensionar Nicolae Pașca.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ori cu Domnul Iisus Hristos, ori cu porcii”, vorbindu-le celor prezenți despre lecția dată de Mântuitorul Hristos celor din ținutul Gherghesenilor.

 

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Simion Cassian Jula, pe seama Parohiei Ciceu Poieni, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Someșan a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și binecuvântare, oficialităților și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Ioan Someșan. Membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, în frunte cu primarul comunei Frata – Miron Cristian Cherecheș și epitropul parohiei – Olimpiu Costantea. Totodată, copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești.

După oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului a binecuvântat lucrările de renovare și extindere efectuate în ultimii patru ani la casa parohială. Cu acest prilej, ierarhul a dăruit doamnei preotese Cristina Someșan o icoană cu Maica Domnului.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, a numeroși credincioși și a fiilor satului.

 

Scurt istoric

În localitatea Soporu de Câmpie, județul Cluj, a existat o biserică ortodoxă încă din anul 1670, conform unor mărturii din arhiva parohiei. În prezent, în localitate există două biserici și o mănăstire.

Biserica de lemn, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a fost construită între anii 1968-1970, fiind sfințită la data de 1 noiembrie 1970, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. După câțiva ani, timp în care a mai fost restaurată şi înfrumuseţată, a fost resfințită la data de 13 mai 1990, de Arhiepiscopul Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului. În prezent, lăcașul are statut de capelă mortuară.

Actuala biserică parohială, cu hramul „Învierea Domnului”, a fost construită între anii 2006-2011, prin implicarea jertfelnică a preotului Nicolae Pașca, care a păstorit parohia timp de 41 de ani, în perioada 1977-2018. Noua biserică, împodobită cu pictură în tehnica frescă, în perioada 2013-2015, a fost sfințită la data de 7 august 2016, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Tot de numele părintelui Nicolae Pașca se leagă și ctitorirea mănăstirii de călugări cu hramul „Sfânta Treimeˮ de la marginea localității. Cu sprijinul locuitorilor din sat și din împrejurimi, între anii 1992-1994, a fost ridicată biserica mănăstirii și zidit corpul de chilii.

Începând din luna noiembrie 2018, după pensionarea preotului Nicolae Pașca, comunitatea parohială este păstorită de preotul Ioan Someșan, care desfășoară o bogată activitate administrativ-gospodărească și pastoral-misionară, printre care amintim renovarea și extinderea casei parohiale, înființarea corului parohiei, tabăra anuală de vară pentru copii, diverse activități catehetice, culturale și recreative pentru tineri și copii, acțiuni social-filantropice și altele.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Liturghia Darurilor la Catedrala Ortodoxă din Turda

Miercuri seara, 27 martie 2024, de la ora 18:00, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Turda, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Turda”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului,...