Binecuvântarea casei parohiale din localitatea sălăjeană Gâlgău Almașului

de | oct. 5, 2020

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat duminică, 4 octombrie 2020, în mijlocul credincioșilor din parohia Gâlgău Almașului, Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte preoții: Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Ionică Torcoş, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului, Dan Dregan, protopopul Jiboului și parohul Cristian-Ioan Oancea, inspectorul financiar al Episcopiei Sălajului.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Tiberiu-Nicolae Țap, urmând ca acesta să fie hirotonit preot pe seama parohiei Huta,Protopopiatul Zalău.

La final, preotul paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și i-a oferit un Liturghier. De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.


Prima atestare documentară a satului Gâlgău Almaşului provine din anul 1560, când localitatea apare sub numele de „Chalgo”. În data de 19 iulie 1600, într-un act de danie din partea lui Mihai Viteazul, dat la Alba-Iulia pentru recunoaşterea slujbelor sfetnicului său Ştefan Chiaky, dovedite mai cu seamă în expediţia din Moldova împotriva lui Ieremia Movilă Vodă, acesta îi dăruieşte castelul Aghireş cu cele 40 de sate care aparţin de el. Aici este menţionată și localitatea Gâlgău Almaşului, însă sub numele de Golgo.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că pe timpul Conscripţiei Episcopului Klein, anul 1733, parohia număra 155 de suflete și avea biserică, dar nu şi casă parohială, preot fiind părintele Costin, primul cunoscut la Gâlgău cu numele. Biserica a fost construită din lemn şi acoperită cu paie, după cum se menţionează în istoricul parohiei.

Biserica actuală a fost edificată în anul 1805 de către contesa Haller Rozalia, care, se pare, a mai făcut încă două biserici, ca urmare a unei pedepse canonice.

 Lăcașul de cult este zidit în formă de navă, din piatră şi cărămidă, iar turnul este învelit cu şindrilă, având o înălţime de 28 m, restul acoperişului fiind acoperit cu ţiglă.

 Reparaţii capitale la biserică s-au făcut între anii 1966-1969, iar în anul 1973 a a fost târnosită. Între anii 2004-2018 s-au realizat o serie de reparații și înfrumusețări, continuate de actualul paroh, preotul Cristian-Ioan Oancea.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Episcopia Sălajului
Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Slujire Arhierească la Mănăstirea Bălan

Duminică, 14 aprilie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care, an de an, vin la sfânta mănăstire,...

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Liturghie Arhierească în Parohia Marca

Duminică, 7 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Marca, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. La finalul...

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Zi de sărbătoare în Parohia ,,Sfânta Treime” din Zalău

Duminică, 10 martie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfânta Treime” din Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi. Cu ocazia acestui eveniment deosebit, au participat...

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Prezență Arhierească în Parohia Ortelec

Duminică, 3 martie 2024, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. În...