Binecuvântarea casei parohiale și lansare de carte în localitatea Vermeș, jud. Bistrița-Năsăud

de | dec. 13, 2018 | Activități parohiale, Actualitatea religioasă

În după-amiaza zilei de miercuri, 12 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Vermeș, comuna Lechința, județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a sfințit casa parohială, recent renovată, atât la exterior, cât și la interior.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, în care a vorbit despre importanța binecuvântării unei case.

Binecuvântarea casei parohiale și lansare de carte în localitatea Vermeș, jud. Bistrița-NăsăudAm pictat pe partea din față a casei Mahrama Mântuitorului pentru că înainte casa avut pictat pe Blândul Păstor și am continuat acest exemplu.”, conform celor afirmare de părintele paroh Paul-Valer Ziman.

Ca semn de prețuire și răsplată pentru eforturile depuse, Părintele Mitropolit l-a hirotesit iconom pe preotul paroh Paul-Valer Ziman, iar primarul ing. Romeo Florean a fost distins cu Ordinul Centenar „Mihai Vodă”, instituit în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului cu prilejul Anului Centenar, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. De asemenea, celorlalți binefăcători, care au sprijinit lucrările de renovare, ierarhul le-a acordat diplome de aleasă cinstire.

După slujba de binecuvântare, la biserica din sat, a avut loc lansarea cărții „Monografia satului Vermeș”, scrisă de preotul paroh Paul-Valer Ziman. Au luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, pr. Paul-Valer Ziman și protopopul de Beclean, Doru  Vicențiu Zinveliu.

La eveniment au participat preoții din parohiile învecinate, numeroși localnici, autoritățile locale și copii care au purtat straie populare.

Parohia ortodoxă Vermeş din Protopopiatul Beclean împlineşte anul acesta 70 de ani de activitate înregistrată oficial. Până în anul 1944 (care a marcat o bornă istorică prin întoarcerea saşilor în Germania), satul Vermeş a fost unul cvasimajoritar săsesc. Monografia acestei parohii, realizată de preotul Paul-Valer Ziman, a fost publicată la Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Binecuvântarea casei parohiale și lansare de carte în localitatea Vermeș, jud. Bistrița-Năsăud„Localitatea Vermeș are o istorie lungă de aproape șapte sute de ani, cu nuanțe plurietnice și pluriconfesionale. E adevărat că nu tot timpul liniară. De altfel, istoria românilor este însoțită, pe tot parcursul ei, de cruce, asemenea „istoriei” lui Hristos. Dincolo de asta, caracterul cărții este unul vădit sărbătoresc.

Părintele Paul, odată ajuns la Vermeș, se îndrăgostește de acest loc și începe să-și descopere parohia, care i s-a dat în grijă. Momentul de la care pornește este anul 1948, timp în care, odată cu plecarea sașilor, populația devine majoritar românească. Monografia este construită sistematic. După ce face o scurtă istorie a satului, se ocupă de istoricul celor trei biserici existente aici – cea luterană, cea de lemn din cimitir și cea actuală, de zid. Apoi, se ocupă de cimitir, adaugă informații legate și de casa parohială. Descrie, pe scurt, activitățile filantropice din această perioadă și, în continuare, le dedică forumurilor de lucru ale parohiei capitole separate – consiliului și comitetului parohial, corului și slujitorilor bisericii (cântăreț și făt), iar în partea finală prezintă o scurtă biografie a celor patru preoți slujitori ai comunității ortodoxe în această perioadă.”, după cum arată arhim. Benedict Vesa, conform celor scrise în Prefața cărții.

Ultimele articole

Viața și scrierile Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț

Viața și scrierile Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț

Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț reprezintă o invitație a Sfântului Sinod adresată întregii noastre Biserici, dar mai cu seamă clerului, teologilor și monahilor de a medita asupra vieții și activității...

Însemnătatea omului pentru Dumnezeu | Pr. Cătălin Pălimaru

Însemnătatea omului pentru Dumnezeu | Pr. Cătălin Pălimaru

Cuvântul de învățătură al părintelui Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea, rostit miercuri, 16 noiembrie 2022, în cadrul serilor duhovnicești organizate de Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, în prima săptămână a Postului Nașterii...

Necesitatea îndrumării duhovnicești

Necesitatea îndrumării duhovnicești

Oamenii preocupați de cele spirituale au avut întotdeauna conștiința că au nevoie de un călăuzitor. Cărțile de înțelepciune ale Scripturii îi fericesc pe cei ce sunt călăuziți „căci dacă unul cade, îl scoală tovarășul lui” (Ecclesiastul 4, 10). Îl auzim și pe Solomon...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

În perioada 4 octombrie – 15 noiembrie 2022, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au avut loc...

De astăzi începe Postul Crăciunului

De astăzi începe Postul Crăciunului

În Biserica Ortodoxă începe astăzi, marți, 15 noiembrie 2022, Postul Crăciunului, care ține până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie inclusiv (zi de post aspru). Ziua din Ajunul Crăciunului este o zi de post aspru spre deosebire de celelalte zile ale Postului...